Nazad

Aktualno

Podijeli:

23. 06. 2023.

Prvi interpretacijski centar za popularizaciju znanosti te STEM umijeća i vještina

MUZZA

Eksponate koji su izloženi u Centru, izradili su polaznici radionica i djeca. Foto: MUZZA

U Hrvatskoj, u zagrebačkoj četvrti Vrbani (Palinovečka 19E), otvoren je prvi MUZZA interpretacijski centar za popularizaciju znanosti i STEM-a. Svrha mu je djeci i mladima potpuno besplatno omogućiti se da upoznaju sa znanošću i zaljube u nju, kroz interaktivni stalni postav.

Izložbeni dio MUZZA interpretacijskog centra sastoji se od računalnih i robotskih programa koji spajaju elektroniku, programiranje i robotiku. Eksponate koji su izloženi u Centru, izradili su polaznici radionica i djeca. Osim izložbenog prostora, centar služi i kao inovativan i adekvatan prostor za provedbu višednevnih radionica STEM-a.

Postav se sastoji od četiri uzbudljive teme: Igrom do znanja, Pametni grad i Robo arena, Zvuk i Svjetlo te MIC – LAB. Centar radi svakoga dana od 10 do 16 sati.U tom razdoblju djeca mogu isprobati kako funkcionira pametni grad i pametna kuća, robo arena s robotima koji reagiraju na laserdetektor, pametna lampa koje se pali i gasi na pljesak ruke i pametni klavir koji je moguće svirati rukama i nogama.

Djeca mogu isprobati kako funkcionira pametni grad i pametna kuća, robo arena s robotima koji reagiraju na laserdetektor, pametna lampa koje se pali i gasi na pljesak ruke i pametni klavir koji je moguće svirati rukama i nogama. Foto: MUZZA

“U Europskoj godini vještina ponosni smo što možemo ponuditi djeci i mladima, u suradnji s našim edukatorima, besplatne radionice elektronike, programiranja i fine mehanike. Uz edukacije, eksponati stalnog postava probuditi će znatiželju djeci za interaktivnim učenjem.” – istaknula je predsjednica MUZZA interpretacijskog centra za popularizaciju znanosti i STEM-a Đurđica Protić.

MUZZA interpretacijski centar financiran je iz projekta Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je edukacijsko-savjetodavni centar Sretna priča. Projekt je usmjeren na jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za provedbu programa popularizacije STEM-a. Partner u projektu je Fakultet elektrotehnike i računarstva. Udruge koje sudjeluju na projektu su udruga Mladih Ilok „Volja“, Samoborska Udruga Roditelja za Lokalne Aktivnosti – SURLA, Connect IT udruga za razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologija (Slavonski Brod), Udruga za rad s mladima Breza, podružnica Vukovar i Institut „Ars Musica“ (Dekanovec). S udrugama surađuju na razvoju i prevedbi edukativnog programa STEM-a – kampova u njihovim gradovima i mjestima.

Više informacija:
muzzainterpretacijskicentar.com.hr
www.tiktok.com/@muzzaic

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

  • Geografski opseg - Država:

    Hrvatska

  • Vrsta inicijative:

    Lokalna inicijativa