28. 03. 2023.

Program Digitalna Europa: digitalna tranzicija i kibersigurnost u središtu novih programa rada

Europska komisija donijela je dva višegodišnja programa rada za program Digitalna Europa (DIGITAL). Za programe će se financirati ukupno 1.284 milijarde EUR, od čega će 553 milijuna EUR biti dostupno 2023. za potporu digitalnoj transformaciji i poboljšanje kibersigurnosti.

Europska komisija donijela je dva višegodišnja programa rada za program Digitalna Europa (DIGITAL). Za programe će se financirati ukupno 1.284 milijarde EUR, od čega će 553 milijuna EUR biti dostupno 2023. za potporu digitalnoj transformaciji i poboljšanje kibersigurnosti.

Cilj je programa Digitalna Europa ojačati tehnološku suverenost Europe i uvesti digitalna rješenja na tržište u korist građana, javnih uprava i poduzeća te istodobno doprinijeti ciljevima europskog zelenog plana. S planiranim ukupnim proračunom od 7,5 milijardi EUR tijekom sedam godina, programom Digitalna Europa ubrzat će se gospodarski oporavak i oblikovati digitalna transformacija europskog društva i gospodarstva, što će donijeti koristi posebno malim i srednjim poduzećima. 

Glavni program rada

Glavnim programom rada (program rada DIGITAL Europe za razdoblje 2023. – 2024.), u vrijednosti od 909,5 milijuna EUR, nastoji se ojačati ključne digitalne kapacitete EU-a usmjeravanjem na ključna područja kao što su tehnologija za zaštitu klime i okoliša, podaci, umjetna inteligencija, računalstvo u oblaku, kibersigurnost, napredne digitalne vještine i uvođenje za najbolju upotrebu tih tehnologija. Konkretno, cilj je programa poboljšati digitalne vještine provedbom specijaliziranih obrazovnih programa u ključnim područjima u okviru cilja politike digitalnog desetljeća da se do 2030. u EU-u osigura 20 milijuna stručnjaka za IKT. Osim toga, njome se nastoje ojačati vještine povezane s industrijom poluvodiča i uspostaviti Akademija vještina u području kibersigurnosti za potrebe prekvalifikacije i usavršavanja, s posebnim naglaskom na potrebama MSP-ova i javnih uprava. Program je usmjeren i na jačanje digitalnih vještina mladih, posebno djevojčica, koje su često nedovoljno zastupljene u tom području.

Program rada u području kibersigurnosti

Komisija je objavila i poseban program rada usmjeren na kibersigurnost, s proračunom od 375 milijuna EUR za razdoblje 2023. – 2024., kako bi se povećala kolektivna otpornost EU-a na kiberprijetnje. Programom rada u području kibersigurnosti podupirat će se izgradnja kapaciteta nacionalnih i prekograničnih operativnih centara za sigurnost, čime će se omogućiti uspostava naprednih sustava za otkrivanje prijetnji i analizu kiberincidenta. Omogućit će se i izgradnja kapaciteta u području kibersigurnosti putem nacionalnih koordinacijskih centara i financiranje projekata kojima se industrija, posebno MSP-ovi i novoosnovana poduzeća, podupiru u usklađivanju s regulatornim zahtjevima u području kibersigurnosti.

Kada će biti objavljeni novi pozivi?

Prvi pozivi za oba programa rada bit će objavljeni ovog proljeća, a više će biti objavljeno u jesen. Pozivi su otvoreni poduzećima, javnim upravama i drugim subjektima iz država članica EU-a, zemalja EFTA-e/EGP-a i zemalja pridruženih programu Digitalna Europa

Više informacija o programima rada dostupno je ovdje. Za više informacija o tome kako dobiti financijska sredstva pogledajte ovdje.

Više informacija o programu i DIGITALnim mjerama potražite na internetskim stranicama Europske komisije.

 

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Umjetna inteligencija

    Cybersecurity

    Internet stvari

    Big Data

    Računalstvo visokih performansi

    Računalstvo u oblaku

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a