Nazad

eSkills arhiva

Podijeli:

25. 06. 2015.

Problem nedostatka softverskih inženjera odrazit će se na mogućnosti razvoja domaćeg IT sektora – jednog od rijetkih koji i u krizi raste po stopi od 10 posto!

Na prošloga tjedna održanom okupljanju CISEx Friday, u organizaciji Udruge hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera, glavna tema bila je problematika nedostatka informatičkih stručnjaka i nedovoljna količina mladih koji se odlučuju za STEM studije (inženjerske studije), a zbog čega hrvatskom informatičkom sektoru, jednom od rijetkih koji i u krizi raste godišnjom stopom od oko 10 posto (aktualni podatak temeljem analize tvrtke Bisnode), nedostaje potencijalnih kvalitetnih zaposlenika.

Na prošloga tjedna održanom okupljanju CISEx Friday, u organizaciji Udruge hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera, glavna tema bila je problematika nedostatka informatičkih stručnjaka i nedovoljna količina mladih koji se odlučuju za STEM studije (inženjerske studije), a zbog čega hrvatskom informatičkom sektoru, jednom od rijetkih koji i u krizi raste godišnjom stopom od oko 10 posto (aktualni podatak temeljem analize tvrtke Bisnode), nedostaje potencijalnih kvalitetnih zaposlenika.

Problem je to s kojim se susreće i cijela Europska unija jer, prema analizi koju je za Europsku komisiju temeljem dostupnih podataka IDC-a i Eurostata izradila Empirica, do 2020. u cijeloj će EU, uz suzdržano optimističnu projekciju rasta ICT sektora, nedostajati i do 825 tisuća stručnjaka za računarstvo!

Dodatni je problem, što je predstavljeno i u sklopu kratke prezentacije eSkills for Jobs inicijative na CISEx Fridayu, u tome što struktura zaposlenih u hrvatskom ICT sektoru značajno odudara od strukture kakva trenutačno vlada na razini cijele EU, gdje se primarno traže poslovni analitičari i specijalisti za računarstvo (i to u smislu uže definicije računarskih tehnologija) koji su sposobni projektiranjem i implementacijom IT rješenja potpomognuti poslovne procese u svojoj organizaciji, dok u Hrvatskoj u ICT sektoru prevladavaju stručnjaci niže razine IT vještina. Prema podacima Europske komisije, koje je u ime eSkills for Jobs inicijative na događanju prezentirao Dario Sušanj, član organizacijskog odbora inicijative u Hrvatskoj, u hrvatskom IT sektoru trenutačno radi oko 32 tisuće zaposlenih.

Hrvatski obrazovni sustav godišnje “proizvodi” oko 1500 stručnjaka za računarstvo – u što nisu uključeni srodni studiji s područja društvenih znanosti iz segmenta informacijskih i komunikacijskih znanosti čiji je broj studenata posljednjih godina u laganom padu – a kao što je naglašeno i kroz prezentacije projekta eSkills for Jobs i kroz predstavljanje Centra karijera Fakulteta elektrotehnike i računarstva (u osnivanju), ovaj broj novih inženjera godišnje već sada ne zadovoljava niti hrvatske potrebe.

Hrvoje Džapo, voditelj Centra karijera FER-a, naglasio je važnost povezivanja obrazovnog sustava i realnog sektora, tj. gospodarstva, te je govorio o problemu brain draina, tj. odlaska inženjera u inozemstvo i razlozima zašto se ovi mladi ljudi ne mogu profesionalno realizirati i dokazati u Hrvatskoj. Govoreći o izazovima i trendovima na području obrazovanja mladih inženjera, Hrvoje Džapo naglasio je i poteškoće s kojima se, u području kadroviranja i stručnih suradnika, susreće FER. Ovaj fakultet, naglasio je, osniva Centar karijera upravo kako bi bolje mogao identificirati potrebe gospodarstva te bolje surađivati na područjima studentske prakse i kasnijeg zapošljavanja studenata.

Problem nedostatka STEM stručnjaka proistječe iz, kako je naglašeno tijekom eSkills for Jobs prezentacije, iz stagnirajućeg interesa mladih za inženjerskim i prirodoslovnim studijima, koji uključuju matematiku, računarstvo i srodne znanstvene grane. Prema istraživanju koje je potkraj 2014. provela Agencija za znanost i visoko obrazovanje, interes mladih, temeljem rangiranja studija prije njihova upisa, proteklih je godina u blagom porastu što se tiče interesa za studije računarstva, međutim nikako ne ohrabruje podatak kako 41 posto mladih ne završava prvu godinu studija, dok je prolaznost do treće godine tek 55 posto. Uz ovakvu prolaznost, naglašeno je na CISEx Fridayu, hrvatski ICT sektor i, posebno, “softveraši”, ne mogu očekivati zadovoljavajuću raspoloživost novih, kvalitetno obrazovanih računalnih inženjera.

Predstavljajući jednu od svježijih inicijativa kojima će studente potaknuti da se usmjere prema jednom od danas najtraženijih zanimanja – softverski inženjer – Matej Špoler, tehnički direktor Infinuma, predstavio je “Infinum Student Academy”, program usavršavanja mladih inženjera i studenata inženjerskih studija u području razvoja aplikacija za web i mobilne platforme, a kojega će Infinum provoditi ovoga ljeta. Razlozi zbog kojih Infinum pokreće ovu studentsku akademiju slični su ranije obrazloženoj problematici – slobodnih je softverskih inženjera koji stoje na raspolaganju hrvatskim tvrtkama trenutačno vrlo malo, a iz obrazovnog sustava izlaze nedovoljno brzo.

CISEx Friday okončan je panelom na kojem su sudjelovali Hrvoje Džapo, voditelj Centra karijera FER-a; Renato Barišić, voditelj Centra karijera Visokog učilišta Algebra; Sanja Crnković-Pozaić, savjetnica Ministra rada i mirovinskog sustava te članica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala te Ivo Lukač iz NetGena, ujedno i predstavnik udruge CISEx.

Saznaj više