Nazad

eSkills arhiva

Podijeli:

07. 01. 2016.

Otvorene prijave za novi ciklus "Ideje godine", jedinog business plan natjecanja za srednjoškolce

Srednja.hr, vodeći portal za učeničku i studentsku populaciju u Hrvatskoj, otvara prijave za ovogodišnji ciklus “Ideje godine”, jedinog, a nakon tri uspješno održana ciklusa u prethodnim godinama, i vrlo respektabilnog business plan natjecanja za srednjoškolce u Hrvatskoj. U suradnji s partnerima, Visokim učilištem Algebra i Visokim učilištem Effectus, portal Srednja.hr kao organizator želi potaknuti učenice i učenike srednjih škola da osmisle inovativne ideje i projekte te da ih, uz razradu prikladnog poslovnog plana i prijedloge tehnoloških rješenja, prezentiraju žiriju i javnosti.

Prijave za ovogodišnje natjecanje otvorene su od danas do 18. veljače, a više informacija o prijavama i procesu cijelog natjecanja zainteresirani timovi mogu pronaći na poveznici. U drugoj polovici siječnja, tim Srednje.hr i partnera, Visokih učilišta Algebra i Effectus, ponovno će obići veći broj srednjih škola širom Hrvatske u sklopu turneje tijekom koje će učenike i nastavnike motivirati da se prijave za ovo natjecanje. Iskustva iz ranijih godina pokazuju da je ovakav direktan pristup uvijek bio vrlo učinkovit te se tijekom prethodnih godišnjih ciklusa “Ideje godine” za ovo natjecanje prijavljivalo više od 120 učenika, podijeljenih u oko 50 timova, svake godine.

Nakon završetka ciklusa prijava, natjecateljima će u daljnjoj fazi natjecanja na raspolaganju biti i članovi žirija koji će im pomoći kako s poslovne (u pisanju i razradi poslovnog plana), tako i s tehnološke strane (projekti moraju uključivati primjenu informatičkih i i komunikacijskih tehnologija), dok će timovima pomagati i njihovi mentori-nastavnici.

Dodatna će pažnja i ove će godine biti posvećena analizi konkurencije i stvaranju poslovno održivih projekata jer je tijekom ranijih natjecanja primijećeno kako je upravo ovdje učenicima potrebna najveća pomoć, a pripremljeni su i dokumenti s odgovorima na često postavljana pitanja kao i upute za pisanje poslovnih planova – sve s ciljem da timovi pripreme što kvalitetnije projekte i da se što bolje pripreme za prezentaciju u finalu.

Rok za predaju finalnih radova bit će 18. ožujka, a najbolji će timovi odmjeriti svoje prezentacijske vještine na konačnom sučeljavanju deset najboljih projekata u finalu, 31. ožujka 2016. Pobjednički će tim, kao i timovi koji u finalu osvoje drugo i treće mjesto, biti nagrađeni vrijednim nagradama. Tijekom prethodnih ciklusa natjecanja, pobjednički su timovi bili nagrađeni atraktivnim studijskim putovanjima, a dan nakon natjecanja svi će timovi imati priliku upoznati neke od najuspješnijih hrvatskih tvrtki tijekom za njih planiranih obilazaka.

„Glavna prednost ovogodišnjeg izdanja je što će 10 najboljih timova iz cijele zemlje imati priliku doći u Zagreb prezentirati svoje radove, prespavati u hostelu gdje će se moći povezati s drugim učenicima, a dan poslije idemo u posjet dvjema uspješnim tehnološkim kompanijama gdje će biti organizirana predavanja njihovih vodećih ljudi. Vjerujem da će ovaj jedinstveni projekt kao i do sada znati prepoznati učenici, profesori i ravnatelji“, izjavio je osnivač portala srednja.hr, Marko Matijević.

“Sudjelujemo kao partner u ovom natjecanju od samih početaka jer želimo pomoći učenicima srednjih škola da se što prije upoznaju s mogućnostima razvoja njihove profesionalne karijere i opcijama koje stoje pred njima nakon što završe srednju školu. Podržavamo ‘Ideju godine’ jer se radi o natjecanju vrlo zanimljivog koncepta, natjecanju koje od svojih natjecatelja očekuje ne samo da osmisle neku novu, zanimljivu, potencijalno i tržišno zanimljivu ideju ili projekt, već i da razmisle o poslovnoj podlozi te kako taj projekt mogu realizirati korištenjem današnjih tehnologija. Time ih želimo potaknuti da razmišljaju o konkretnim poslovnim i tehnološkim izazovima koji će ih očekivati u daljnjim projektima u koje se mnogi od njih uključuju već tijekom studentskih dana. ‘Ideja godine’ rezultira sve većom kvalitetom prijavljenih timova i sve kreativnijim projektima iz godine u godinu, stoga su i naša očekivanja za nov ciklus natjecanja ponovno visoka”, rekao je Hrvoje Balen, predsjednik Upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra.

„Svjesnim izražavanjem kreativnih i inovativnih ideja, te razvijanjem sposobnosti uobličavanja ideja u održive poslovne planove i nova tehnološka rješenja, mladi čovjek zapravo čini iskorak u osiguranju svoje budućnosti. Rekordan broj prošlogodišnjih prijava zainteresiranih i motiviranih srednjoškolaca jasno govori o potencijala naših mladih generacija. Očito je dovoljno dati priliku, što ovaj projekt i predstavlja. Stoga Visoka škola za financije i pravo Effectus, i ovogodišnjim partnerstvom u ovom projektu, šalje jasnu poruku svim mladima, prvenstveno srednjoškolcima, da se uključe u projekt kreiranja vlastitog razvoja te suoče s budućnosti i daljnjim obrazovanjem“, istaknula je dekanica Visoke škole za financije i pravo, dr.sc. Mira Lenardić.

Raspored Ideje godine 2016.

Raspored Ideje godine 2016.

Saznaj više