Nazad

Aktualno

Podijeli:

06. 07. 2023.

Osnovali zajednički istraživački laboratorij

Ericsson Nikola Tesla i FERIT

Ericsson Nikola Tesla, hrvatski lider u razvoju informacijskih i komunikacijskih tehnologija i vodeći izvoznik softvera, i FERIT (Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku)
regionalni lider kada su u pitanju studijski programi elektrotehnike, informacijskih i komunikacijskih tehnologija i računarstva potpisali su Sporazum o suradnji na području informacijskih i komunikacijskih tehnologija te osnovali zajednički istraživački laboratorij.

Cilj suradnje je čvršće povezivanje znanosti i gospodarstva kao predispozicije lokalnog i nacionalnog ekonomskog razvoja te razvoj društva znanja.

Sporazum o suradnji intenzivirat će zajednička ulaganja u znanstveno-istraživačke projekte u području komunikacijskih tehnologija i analize podataka te osnažiti zajednički nastup na europskom i svjetskom istraživačkom prostoru.

Istraživački laboratorij, koji se nalazi u prostorima kompanije Ericsson Nikola Tesla, koristit će se za istraživačke aktivnosti, a istraživačima će omogućiti rad na razvoju najnovijih ICT tehnologija. U laboratoriju se nalazi oprema putem koje će studenti moći analizirati dostupnost te karakteristike mreže, a plan je početi s razvojem dodatnih analitičkih metoda te primjenom umjetne inteligencije predviđati ponašanja mreže i automatizirati karakteristike za optimalno komunikacijsko iskustvo korisnika. To će omogućiti kreiranje i realizaciju novih ideja te stvaranje novih istraživačkih rezultata.

Na svečanom potpisivanju sporazuma, osim što je predstavljen istraživački laboratorij, predstavljen je i dio naprednih inovativnih tehnoloških rješenja koje Ericsson Nikola Tesla nudi tržištu, a koja stavljaju tehnologiju u službu građana i budućih generacija te poboljšavaju život ljudi stvarajući novu vrijednost za društvenu zajednicu.

Više pojedinosti

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Umjetna inteligencija

  • Razina digitalnih vještina:

    Napredno

  • Geografski opseg - Država:

    Hrvatska

  • Vrsta inicijative:

    Lokalna inicijativa