Nazad

Aktualno

Podijeli:

14. 06. 2023.

Održan Okrugli stol „Digitalne vještine u trećoj dobi“ ...

...i predstavljeni rezultati projekta BOOMER

Okrugli stol o digitalnim vještinama u trećoj dobi, koji je organizirao konzorcij projekta BOOMER (Booming digital literacy among elderly population), održan je jučer u Knjižnici ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Na Okruglom stolu „Digitalne vještine u trećoj dobi“ sudjelovali su Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije, Ivan Vidiš, državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske i Marija Pavlović Bolf, Odjel za obrazovanje odraslih, Agencija za mobilnost i projekte Europske unije. Foto: EFZG

Zaključak okruglog stola je da su mnoge starije osobe ne samo otvorene prema internetu i digitalnim medijima, već ih i aktivno koriste za pristup informacijama, aktivnosti na društvenim mrežama i komunikaciju s obitelji i prijateljima. Kad se promatra u tom smislu, projekt BOOMER doprinosi smanjivanju međugeneracijskog digitalnog jaza, aktivnom sudjelovanju starijih građana u svakodnevnom životu, društvenoj inkluziji digitalno ranjive društvene skupine i iskorištavanju sinergija zainteresiranih sudionika.

Uz to, na okrgulom stolu govorilo se i o cjeloživotnom obrazovanju – kontinuiranom učenju i nakon završetka formalnog obrazovanja kao nužnosti za funkcioniranje u vremenima učestalih promjena koje utječu na svakodnevni život ljudi.

Između ostalog, gđa. Šuica istaknula je digitalizaciju kao jedan od prioriteta Europske unije te izrazila zadovoljstvo dosadašnjom provedbom projekta BOOMER, u praktičnom smislu, a ostali sudionici su iznijeli praktična iskustva i rad ostalih domaćih institucija uključenih u konzorcij projekta. Okruglim stolom moderirala je Nikolina Pejović iz Hrvatskog Telekoma.

Okrugli stol je pratilo više od stotinu umirovljenika.

Više pojedinosti


 

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a