Nazad

Novosti

Podijeli:

05. 12. 2022.

Objava izvješća o napretku u razvoju europskog prostora obrazovanja

Europska komisija usvojila je 18. studenoga izvješće o napretku europskog prostora obrazovanja i njegova ostvarenja do 2025. U ovom se dokumentu razmatra trenutačni rad i napredak u ostvarivanju ciljeva na razini EU-a.

Europska komisija usvojila je 18. studenoga izvješće o napretku u izgradnji europskog prostora obrazovanja (EGP) do 2025. To područje ne bi dovelo do prepreka učenju i osiguravanja boljeg pristupa kvalitetnom obrazovanju za sve. Izvješće je uključeno u tekući rad i napredak u ostvarivanju ciljeva na razini EU-a. Konkretno, ispitane su mjere kao što su strateške političke inicijative u svim obrazovnim sektorima, projekti koje financira EU, stručne skupine i mjere za povećanje uključivosti programa Erasmus+ i Europskih snaga solidarnosti. Sve države članice obvezale su se na europski prostor obrazovanja, a tim se mjerama jačaju inicijative država članica.

U izvješću je također uzeto u obzir učinak krize uzrokovane bolešću COVID-19 i učinak ruskog rata protiv Ukrajine kao učenika i nastavnika izbjeglica. Istaknuta je zajednička obveza na nacionalnoj razini i razini EU-a koja pomaže brzom i učinkovitom odgovoru na te izazove.

Izvješće se sastoji od četiri dijela:

Uz ovo izvješće Europska komisija objavila je i Pregled obrazovanja i osposobljavanja za 2022., koji je sastavni dio EEA-e. U usporednom izvješću i 27 detaljnih izvješća za pojedine zemlje navedeno je da su rani trendovi prema nekoliko ciljeva na razini EU-a pozitivni. Općenito, rano napuštanje školovanja sve je manje, a stopa stjecanja tercijarnog obrazovanja i sudjelovanja u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju u porastu su. Međutim, postoji potreba za sustavnim dugoročnim naporima za poboljšanje jednakosti u obrazovanju i rješavanje problema nedostatka nastavnika s pomoću novih pokazatelja na razini EU-a u oba ta područja koji pomažu u pokretanju rasprave o politikama.

Na temelju tog izvješća Europska komisija posvetit će 2023. postupku preispitivanja u sredini programskog razdoblja te izvući pouke i izgraditi zamah za razdoblje do 2025. kada će objaviti cjelovito izvješće o postignućima EEA-e.

© Europska unija

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a