12. 01. 2023.

Novi korak prema ciljevima digitalnog desetljeća: program politike za 2030. stupa na snagu

Na snagu je stupio program politike za digitalno desetljeće do 2030.: Europski parlament, države članice i Komisija prvi su put zajednički utvrdili konkretne ciljeve i ciljne vrijednosti u četiri ključna područja digitalnih vještina.

Program politikeza digitalno desetljeće do 2030. stupio je na snagu: Europski parlament, države članice i Komisija prvi su put zajednički utvrdili konkretne ciljeve i ciljne vrijednosti u četiri ključna područja digitalnih vještina.

Između europskih institucija i država članica postignut je temeljni politički dogovor o četiri ključna područja digitalnih vještina, infrastrukture, uključujući povezivost, digitalizaciju poduzeća i internetske javne usluge.

Kako bi se procijenio napredak i utvrdila mjerila za dovršetak do 2030., ciljevi i ciljne vrijednosti dopunjeni su već započetim postupkom cikličke suradnje.

Koji su ciljevi programa?

Od sada do 2030. države članice EU-a, u suradnji s Europskim parlamentom, Vijećem EU-a i Komisijom, oblikovat će svoje digitalne politike za postizanje ciljeva u četiri područja kako bi se:

  • Poboljšanje osnovnih i naprednih digitalnih vještina građana;
  • Poboljšati primjenu novih tehnologija u poduzećima EU-a (i malim poduzećima), kao što su umjetna inteligencija, podaci i računalstvo u oblaku;
  • Dodatno unaprijediti povezivost, računalstvo i podatkovnu infrastrukturu EU-a; i
  • Učiniti javne službe i upravu dostupnima na internetu.

Ciljevi programa politike, koji uključuju osiguravanje sigurne i zaštićene digitalne tehnologije, konkurentno internetsko okruženje za MSP-ove, sigurne kibersigurnosne prakse, pravedan pristup digitalnim mogućnostima za sve te razvoj održivih, energetski i resursno učinkovitih inovacija, utjelovljeni su u tim ciljevima.

Tehnologija će i dalje imati sve važniju ulogu u našim društvima i našim životima. S pomoću mehanizma praćenja sada imamo konkretne ciljeve kako bi digitalna tehnologija funkcionirala za sve ljude i za poduzeća.”, izjavila je Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalizaciju.

Višedržavni projekti

Veliki projekti ključni su za postizanje digitalnih ciljeva i ostvarenje digitalne transformacije do 2030. Države članice udružit će resurse i blisko surađivati u okviru višedržavnih projekata kako bi razvile digitalne kapacitete koje bi same teško mogle osigurati. 

Konkretno, programom politike uspostavljen je postupak za utvrđivanje i pokretanje višedržavnih projekata u područjima kao što su, među ostalim, 5G, kvantna računala i povezane javne uprave.

© Europska komisija 2023.

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Umjetna inteligencija

    Cybersecurity

    Računalstvo visokih performansi

    Strojno učenje

    Računalstvo u oblaku

    5G

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a