Nazad

Novosti

Podijeli:

22. 09. 2023.

Moes i Google postigli dogovor o suradnji u obrazovanju nastavnika u digitalnoj pedagogiji

U srijedu, 20. rujna, Ministarstvo obrazovanja i znanosti (MoES) potpisalo je memorandumo razumijevanju sGoogle Cloud partnerom SIA Baltijas Informācijas Tehnoloвijas (Baltička informacijska tehnologija) o suradnji na prijenosu znanja na Googleu za obrazovanje za korištenje okoliša u obrazovanju i obrazovanju nastavnika u digitalnoj pedagogiji.

Memorandum su potpisali Anda Čakša, ministar znanosti obrazovanja, i Harry Gals, član Upravnog odbora Baltic Information Technology Ltd, u nazočnosti Pawela Czerwonyja,voditelja Odjela za obrazovanje Googlea u Srednjoj i Istočnoj Europi.

Smatram da je glavna prednost suradnje s Googleom prilika za razvoj digitalne pedagogije. Smislenim korištenjem Googleovih alata i rješenja oni bi se mogli integrirati i koristiti u adaptivnom učenju i organizaciji aktivnosti učenja, uzimajući u obzir prednosti, potrebe i tempo rada svakog učenika”, kaže Anda Čakša, ministar obrazovanja i znanosti.

Suradnja s Googleom i njegovim partnerom SIA Baltijas Informācijas Tehnolos pruža podršku za konfiguraciju i korištenje domena za prijenosna računala kupljena od strane MoES-a u školama, kao i obuku nastavnika i administratora računalnih sustava u radu s Googleovim proizvodima. Osim toga, edukatori će također učiti o zaštiti osobnih podataka i raditi s osjetljivim osobnim podacima. Ta će suradnja studentima pružiti priliku da nauče kako raditi u različitim digitalnim ekosustavima i da iskoriste prednosti svakog sustava.

„Latvijske škole će dobiti ne samo Chromebook prijenosna računala, već i njihovu dodanu vrijednost – softver koji je posebno pogodan za proces učenja i radi na razumljiv, jednostavan, učinkovit i produktivan način”, opisuje njihov rad s Googleovom digitalnom opremom.

Googleje izvorno osnovan kao tvrtka za obrazovanje i osposobljavanje i sada igra sve važniju ulogu. Više od 50 milijuna studenata i nastavnika diljem svijeta koristi Chromebook računala za učenje, dok Google za obrazovanje ima više od 170 milijuna korisnika. U Latviji to radno okruženje svakodnevno koristi osam tisuća studenata u osam visokih učilišta, što obuhvaća više od 45 tisuća korisnika u visokom obrazovanju općenito.

Memorandum o razumijevanju uključuje dugoročnu suradnju i opisuje kako je Google spreman pružiti potporu nastavnicima, učenicima i školskim upravama. Spremni smo ne samo pružiti početnu pomoć Googleu u digitalnom ekosustavu, već i nastaviti nuditi školama i obrazovnom sustavu kao cjelini nove tehnologije za učinkovitiji rad, uključujući rješenja umjetne inteligencije, rekao je Pavel Chervony, voditelj odjela za obrazovanje Googlea u srednjoj i istočnoj Europi.

Kako bi se smanjio digitalni jaz i kako bi računalo bilo dostupno kao alat za učenje u svakoj školi za svakog učenika, MoES će u rujnu pokrenuti isporuku digitalne opreme Chromebook općinama diljem Latvije. U tri faze opskrbe planira se do kraja godine isporučiti 35791 prijenosnih računalnih jedinica lokalnim vlastima, koje su prvenstveno namijenjene socijalno ugroženim učenicima.

#IZM # #Google #Chromebook

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

  • Geografski opseg - Država:

    Latvija

  • Vrsta inicijative:

    Nacionalna inicijativa