Nazad

Novosti

Podijeli:

Tagovi:

13. 06. 2024.

Korištenje robotike kako bi se regulirali osjećaji kod autistične djece

Reguliranje
emocija može biti posebno izazovno za djecu s autizmom, što utječe na njihove društvene interakcije i opću dobrobit. Nedavni napredak u robotici nudi obećavajuće alate za potporu toj djeci u učinkovitom upravljanju emocijama. Ovaj članak istražuje kako robotski sustavi mogu pomoći djeci s autizmom u razvoju vještina regulacije emocija kroz interaktivnu, personaliziranu i dosljednu podršku.

Jedanod glavnihnačina na koji roboti pomažu autističnoj djeci je osposobljavanje u socijalnim vještinama. Interaktivni roboti, dizajnirani s mogućnostima društvene interakcije, uključuju djecu u vježbe koje ih uče da prepoznaju emocije i reagiraju na njih. Ti roboti simuliraju društvene scenarije i pružaju povratne informacije u stvarnom vremenu, pomažući djeci da vježbaju i razvijaju svoje socijalne vještine u kontroliranom i poticajnom okruženju.

Roboti zaemocionalno prepoznavanjeopremljeni tehnologijom prepoznavanja lica mogu pomoći djeci da prepoznaju i razumiju različite emocionalne izraze. Interakcijom s tim robotima djeca uče povezivati znak lica s određenim emocijama i poboljšavaju svoju sposobnost prepoznavanja emocija u drugima. Ta je sposobnost ključna za poboljšanje društvenih interakcija i poticanje boljih odnosa.

Dosljedni i predvidljivi odgovori
robota mogu biti posebno korisni za djecu s autizmom. Za razliku od ljudskih interakcija, roboti nude stabilan model interakcije, koji može biti promjenjiv i ponekad zbunjen. Ta dosljednost pomaže djeci da nauče odgovarajuće emocionalne reakcije i tehnike samoregulacije, koje pružaju čvrste temelje za njihov emocionalni razvoj.

Terapeutski potporni
roboti mogu pružiti personalizirane terapijske intervencije prilagođene potrebama svakog djeteta. Na primjer, robot može voditi dijete kroz vježbe opuštanja ili tehnike svjesnosti kada doživljava tjeskobu ili frustraciju. Ove personalizirane intervencije pomažu djeci da nauče učinkovitije upravljati svojim emocijama.

Sigurni i nepravedni interaktivni roboti
pružaju sigurnu i nesudsku platformu za djecu da izraze svoje emocije i prakticiraju svoju regulaciju. Nedostatak društvenog pritiska olakšava djeci da se uključe i eksperimentiraju s različitim emocionalnim odgovorima. Ovaj siguran prostor ključan je za izgradnju povjerenja i poticanje emocionalnih istraživanja.

Gamified Learning
Preokrenuti vježbe regulacije emocija u zabavne i zanimljive igre mogu motivirati djecu na sudjelovanje. Roboti mogu modificirati ove vježbe, čineći ih ugodnim dok su edukativni. Ovaj pristup pomaže djeci da prakticiraju emocionalne vještine regulacije na pozitivan i zahtjevan način.

Roboti zapraćenje u stvarnom vremenu i Feedback
Sensor mogu pratiti fiziološke znakove kao što su brzina otkucaja srca, provodljivost kože i izrazi lica. Analizirajući te signale, roboti pružaju povratne informacije i podršku u stvarnom vremenu te pomažu djeci da učinkovitije upravljaju svojim emocijama. Ovaj trenutni odgovor može biti kritičan u učenju djece kako prepoznati i kontrolirati svoja emocionalna stanja.

Uključivanje roditelja i terapeuta
robota može prikupljati podatke o dječjim emocionalnim reakcijama i ponašanju tijekom vremena. Ove informacije su vrijedne za roditelje i terapeute, koji ih mogu koristiti za razumijevanje djetetovog napretka i učinkovitije dizajniranje intervencija. Integracijom robotike u terapijska okruženja poboljšava se cjelokupan sustav za uzdržavanje djece.

Primjeri robotskih sustava u uporabi
1. Robot NAO: NAO robot je robot sličan ljudskom tijelu koji se koristi u raznim studijama kako bi pomogao autističnoj djeci s društvenim vještinama i prepoznavanjem emocija. Uključite se u interaktivne aktivnosti, pričajte priče i igrajte igre koje podučavaju emocionalne strategije regulacije.
2. Robot Kaspar: Kaspar je robot koji podsjeća na ljudsko tijelo kao i dijete dizajnirano posebno za djecu s autizmom. Djeluje kroz izraze lica, geste i govor te pomaže djeci da uče socijalne indikacije i emocionalne reakcije na strukturiran način.
3. Jibo: Jibo je društveni robot koji pomaže u društvenom i emocionalnom učenju. Prepoznaje lica, razumije emocije i sudjeluje u razgovorima i djeluje kao pomoć u učenju emocionalne regulacije.

Veće koristi
od sudjelovanja: Apel djece s robotima može povećati njihovu spremnost na sudjelovanje u aktivnostima regulacije emocija.
— Poboljšano učenje: Interaktivni i prilagodljivi roboti pružaju personalizirana iskustva učenja koja su učinkovitija od tradicionalnih metoda.
— Smanjena tjeskoba: Predvidljive i kontrolirane interakcije s robotima smanjuju tjeskobu i stres, a djeci olakšavaju učenje i vježbanje novih vještina.

Zaključak
Robotika nudi inovativne, zanimljive i praktične alate za pomoć djeci s autizmom u reguliranju emocija. Pružajući interaktivnu, personaliziranu i dosljednu podršku, roboti mogu značajno poboljšati emocionalni razvoj i dobrobit ove djece, utirući put poboljšanim društvenim interakcijama i boljoj kvaliteti života.

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Robotika

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

  • Geografski opseg - Država:

    Malta

  • Vrsta inicijative:

    Lokalna inicijativa