Nazad

Novosti

Podijeli:

24. 05. 2023.

Izazov za kovnice kovnice 2023.: Svečanost dodjele nagrada za natjecanje Idea

Ministrica ženskih poslova Susanne Raab, potpredsjednica Udruge industrijalaca Sabine Herlitschka i ministar rada i gospodarstva Martin Kocher na svečanom događanju odali su počast pobjednicima izazova STEM Girls Challenge 2023.

Oko 300 sudionika sudjelovalo je u ovoj inicijativi s ukupno 145 prijavljenih projekata. Natječaj, koji je organiziralo Savezno ministarstvo rada i gospodarstva (BMAW) u suradnji s ministricom žena i Udrugom industrijalaca (IV) u Palais Wertheimu, ima za cilj potaknuti djevojke i mlade žene na STEM predmete (matematiku, računarstvo, prirodne znanosti i tehnologiju). STEM Girls Challenge omogućio je sudionicima podnošenje kreativnih i originalnih videozapisa, tekstova i audiozapisa koji ilustriraju njihove ideje ili pokazuju da eksperimentiraju i provode svoje ideje. Projekt je pratio Science Pool kao voditelj znanja i predznanstveni facilitator.

Ministar rada i gospodarstva Martin Kocher naglasio je veliku važnost područja STEM-a s obzirom na rastuću potražnju za kvalificiranim radnicima u nadolazećim godinama zbog demografskih kretanja te zelene i digitalne transformacije. Iako u tom području već postoje izvrsni ženski uzori, u sektoru STEM-a i dalje dominiraju muškarci. Stoga je cilj STEM-Girls Challengea inspirirati djevojke za te predmete u ranoj dobi i pokazati im uzbudljive profesionalne mogućnosti u tehničkom području. „Riječ je i o približavanju djevojčica uzbudljivim prilikama za karijeru u tehničkom području. Povezane vještine bit će u velikoj potražnji na tržištu rada u nadolazećim godinama”, kaže Martin Kocher.

Susanne Raab, ministrica ženskih poslova, bila je oduševljena kreativnim idejama i projektima koje su podnijele djevojčice i mlade žene.  „Posebno mi je važno da djevojke i mlade žene prepoznaju svoj potencijal i da ih se potiče da ga iskoriste i mnoge načine i mogućnosti koje im nudi STEM svijet”, rekla je Susanne Raab, ministrica ženskih poslova.

Sabine Herlitschka, potpredsjednica Udruge industrijalaca, istaknula je da su za oblikovanje održive budućnosti potrebni vizionari, odvažne ideje i prave vještine. Stoga je ključno više staviti tehničko i znanstveno osposobljavanje u fokus žena i djevojčica te im pokazati uzbudljiva profesionalna područja u tom području. „Stemno znanje i iskustvo sada je važan čimbenik tržišnog natjecanja za austrijska poduzeća koja se u velikoj mjeri oslanjaju na istraživanje i razvoj, tehnologiju i digitalizaciju. Stoga se u ranoj fazi moraju promicati dobro obučeni talenti u području STEM-a koji misle da su usmjereni na rješenja i žele nešto promijeniti. Postoje velike i uzbudljive mogućnosti za budućnost, posebno za djevojčice i žene”, zaključuje Sabine Herlitschka.

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Srednja

    Napredno

  • Geografski opseg - Država:

    Austrija

  • Vrsta inicijative:

    Međunarodna inicijativa