14. 09. 2023.

„Isporučite danas, pripremite se za sutra”: naši ključni zaključci o vještinama iz stanja Unije 2023.

Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen obratila se 13. rujna zastupnicima u Europskom parlamentu govorom o stanju Unije 2023. Pogledajte koje su vodeće inicijative Komisije i razmotrimo što to znači za digitalne vještine.

Da, opet je to doba godine: vrijeme je za SOTEU, vodeći govor o stanju Europske unije 2023. 

Svake godine SOTEU je prilika za pregled onoga što se dogodilo u državama članicama EU-a tijekom prošle godine. Godišnji govor vizija je okrenuta budućnosti (nacrt, ako želite) – vodećim inicijativama, temama i izazovima koji su među najvišima na dnevnom redu EU-a. Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen obratila se 13. rujna zastupnicima u Europskom parlamentu govorom o stanju Unije 2023. 

Ovogodišnji govor ima malo drugačiju važnost, a izbori za EU tek su zaokruženi. Najmlađi birači koji su izašli na izbore rođeni su u bijesnom financijskom slomu 2008. i teško je iznenaditi da su kvalitetna radna mjesta i vještine za održivu digitalnu tranziciju bili međusektorski aspekti u govoru predsjednika. 

Kvalitetna radna mjesta danas i sutra: rješavanje problema nedostatka vještina u svim sektorima

Sve to ima smisla ako pogledamo povijesni proračun instrumenta NextGenerationEU od 800 milijardi eura za ulaganja i reforme u cilju otvaranja kvalitetnih radnih mjesta – danas i u budućnosti. Prva inicijativa kratkoročnog rada na razini EU-a pomogla je uštedjeti 40 milijuna radnih mjesta.  

Nezaposlenost u Europi opada. Međutim, manjak vještina u svim sektorima i dalje je velik i dosegao je rekordne razine, što je aspekt koji izravno utječe na europsku konkurentnost na globalnoj razini. Oko 8 milijuna mladih u Europi nije zaposleno, ne obrazuje se niti se osposobljava. 

Nedostatak specijaliziranih vještina utječe i na MSP-ove, okosnicu gospodarstva EU-a, koji čine više od 95 % poduzeća u Europi. Zabrinjavajuće je da 74 % MSP-ova tvrdi da je nedostatak vještina velika prepreka razvoju poslovanja. Dvije trećine poduzeća iz EU-a aktivno traži digitalne stručnjake i stručnjake u području IKT-a, a predviđa se da će potražnja samo dodatno rasti. Prema riječima same predsjednice Komisije, „umjesto milijuna ljudi koji traže posao, milijuni radnih mjesta traže ljude”.

Pionirska digitalna tranzicija: ključne mjere za promicanje internetskih prava i privatnosti građana u doba napretka u području umjetne inteligencije

Važnost digitalne tehnologije ne dovodi se u pitanje kako bi naš rad i svakodnevni život postali povezaniji, jednostavniji i upravljiviji. Proračun EU-a slijedio je sljedeći primjer: cilj ulaganja od 20 % u digitalne projekte u okviru instrumenta NextGenerationEU premašio je cilj ulaganja u digitalne projekte u okviru instrumenta NextGenerationEU. 

Istodobno, predsjednik je nagovijestio i buduće izazove povezane s ublažavanjem rizika digitalnog svijeta. Internet je još uvijek način razmjene znanja, otvorenih umova i povezivanja ljudi, ali je postao i mjesto gdje se šire dezinformacije i štetni sadržaji. Kao odgovor na to Europa je postala globalni predvodnik u pravima građana u digitalnom svijetu. Aktom o digitalnim uslugama i Aktom o digitalnim tržištima već se stvara sigurniji digitalni prostor, smanjuju rizici povezani s privatnošću naših podataka i osigurava pravednost utvrđivanjem jasnih odgovornosti za velike tehnologije. 

Gledanje na digitalnu budućnost u eri koja se temelji na umjetnoj inteligenciji 

Predstoje i izazovi s napretkom u području umjetne inteligencije. Umjetna inteligencija ima potencijal preobraziti zdravstvenu skrb i pomoći nam u rješavanju ključnih socijalnih pitanja kao što su klimatske promjene. No, ona se kreće brže nego što su čak i njegovi programeri očekivali – a prozor mogućnosti da vodi ovu tehnologiju sužava. Akt EU-a o umjetnoj inteligenciji već je nacrt za cijeli svijet, kako u pogledu inovacija tako i u pogledu provedbe. 

U sljedećoj godini EU će predvoditi novi globalni okvir za umjetnu inteligenciju koji se temelji na tri stupa: zaštita, upravljanje i usmjeravanje inovacija. Cilj je utvrditi taj zakonodavni pristup tijekom prvih 100 dana. Prema riječima same predsjednice, „naš je prioritet osigurati da se umjetna inteligencija razvija na antropocentričan, transparentan i odgovoran način”.

Od postavljanja puta za digitalnu tranziciju do jačanja uloge EU-a kao globalnog predvodnika u internetskim pravima – poruka predsjednice bila je glasna i jasna:

„Zajedno smo pokazali da Europa, kada je odvažna, ostvaruje rezultate. I naš posao je daleko od kraja – pa stanimo zajedno. Ostvarimo danas i pripremimo se za sutra.

Pročitajte i pogledajte cijeli „SOTEU 2023.” na službenoj stranici Europske komisije za tisak.  
 

Europska komisija – Audiovizualna usluga
© Europska unija, 2023.

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Umjetna inteligencija

    Cybersecurity

    Internet stvari

    Računalstvo visokih performansi

    Kvantno računalstvo

    Mikroelektronika

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a