Nazad

Novosti

Podijeli:

23. 11. 2022.

Inicijativa za digitalne vještine: Premošćivanje jaza u digitalnim vještinama u Austriji

Austrija je predvodnik EU-a u području digitalnih vještina, ali još uvijek ima posla:

Od pandemije bolesti COVID-19 naš svakodnevni život više je digitalan nego prije.

To vrijedi i za svijet rada: Digitalna transformacija Austrije ubrzana je, što je dovelo i do strukturnih promjena. 

Što digitalna transformacija znači za nas u Austriji?

Moramo povesti sve građane na digitalno putovanje i nikoga ne zapostaviti.

Uostalom, najbolji tehnološki razvoj bezvrijedan je ako ga građani ne mogu smisleno i kompetentno koristiti. Dugoročno gledano, digitalne vještine ključna su kvalifikacija za sudjelovanje u modernom društvu koje se temelji na digitalnim tehnologijama, kako u privatnom tako i u profesionalnom životu.

U Austriji već postoje brojne inicijative i ponude, postoji mnogo predanosti i obavljen je važan razvojni rad. Naš je budući izazov doprijeti do što većeg broja ljudi i pružiti im privlačne, visokokvalitetne obrazovne mogućnosti.

Koji su glavni ciljevi?

Iako je Austrija prema indeksu DESI za 2022. iznad prosjeka EU-a u pogledu digitalnih vještina, postoje dva velika digitalna jaza: Više od 30 % austrijskog stanovništva nema dovoljnu razinu osnovnih vještina. Nedostaju nam digitalni stručnjaci. Prema najnovijem „Izvješću o austrijskoj infrastrukturi” dva od tri rukovoditelja žale se na premali broj IT stručnjaka u poduzeću.

Kako bi gospodarska i inovativna snaga Austrije ostala snažna i nastavila rasti u kontekstu digitalizacije, i stručnjacima i građanima potrebna je potrebna razina vještina kako bi ostali ukorak s digitalnim svijetom.

Kako možemo doći tamo?

Nadovezujući se na postojeće projekte, Savezno ministarstvo financija (BMF) namjerava provesti integrirani program za premošćivanje jaza u digitalnim vještinama u Austriji: takozvana „Inicijativaza digitalne vještine”. U okviru inicijative postojeće projekte koordinirat će, usmjeravati, dalje razvijati i nadopunjavati četiri specijalizirana ministarstva: Savezno ministarstvo financija (BMF), Savezno ministarstvo rada i gospodarstva (BMAW), Savezno ministarstvo umjetnosti, kulture, državne službe i sporta (BMKÖS) i Savezno ministarstvo obrazovanja, znanosti i istraživanja (BMBWF).  

Cilj je programa proširiti osnovne digitalne vještine među stanovništvom za svakodnevni život, kao i u specifičnijim područjima (posebno IKT stručnjaci, obrazovanje, građani, zaposlenici, poduzeća, javna uprava itd.). Inicijativom pomažemo u podizanju svijesti i znanja o temi sigurnosti te se bavimo karakteristikama specifičnima za dob ili spol kako bismo poboljšali digitalne vještine. 

Na temelju razvojnih napora i mjera u različitim područjima politika treba uspostaviti sveobuhvatnu strategiju, jasnu strukturu i zajedničku platformu koju (su)podupiru svi uključeni akteri kako bi se objedinile snage i stvorila široka predanost zajedničkoj provedbi.

Konkretni su ciljevi “Inicijative za digitalne vještine” osigurati da do 2030. što više građana ima dovoljnu razinu osnovnih digitalnih vještina. Nadalje, želimo povećati udio IT stručnjaka, posebno ženskih IT stručnjaka, te promicati i poticati digitalne talente kako bi se zadovoljili zahtjevi kvalificirane radne snage u gospodarstvu. Želimo na najbolji način iskoristiti digitalne promjene i njihov potencijal rasta.

Inicijativom se dodatno podupiru ciljevi digitalnog desetljeća EU-a za 2030. (80 % Europljana s osnovnim digitalnim vještinama i 20 milijuna stručnjaka za IKT u Europi). 

O organizaciji

Državni tajnik Florian Tursky podupire ministra financija Magnusa Brunnera u svim zadaćama njegova odjela. Florian Tursky predstavlja programe digitalizacije, informacijske tehnologije i telekomunikacija na međunarodnoj razini (posebno na razini Europske unije) u vlastitom području djelovanja.

© AdobeStock

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Austrija

  • Vrsta inicijative:

    Nacionalna inicijativa