15. 02. 2024.

Naša digitalna ruralna budućnost

Ruralna područja ključan su dio europskog ekosustava, a jačanje digitalnih vještina među stanovnicima ruralnih područja znači poboljšanje pristupa javnim uslugama i promicanje socioekonomskog razvoja. Niz inicijativa usmjeren je na premošćivanje digitalnog jaza i stjecanje digitalnih vještina u ruralnim područjima. Provjerite ih i pronađite odgovarajuća financijska sredstva putem Paketa instrumenata za ruralna područja.

Digitalne vještine ključne su za sudjelovanje u današnjem društvu. U ruralnim područjima mogu djelovati kao ljepilo za premošćivanje jaza između urbanih i ruralnih zajednica te promicanje socioekonomskog razvoja na održiv način. 

Ako stanovnici ruralnih područja imaju jednak pristup internetskim resursima i dostupnosti javnih usluga – obrazovanja, zdravstvene skrbi, mogućnosti zapošljavanja i vladinih usluga, jaz postaje sve manji i manji. Ruralna područja imaju ključnu ulogu u europskom ekosustavu, a Europska komisija donijela je dugoročnu viziju za ruralna područja EU-a do 2040. Zajednica prakse također poziva na razmjenu znanja i dijeljenje. 

Ruralna područja i njihov potencijal 

Često se usredotočujemo na modernizaciju gradova u kojima živi većina europskih građana. No jeste li znali da ruralna područja obuhvaćaju 83 % teritorija EU-a? Ili da u ruralnim područjima EU-a živi 137 milijuna ljudi? Savjet: to je oko 30 % Europljana!

Jačanje digitalnih vještina ljudi u ruralnim područjima omogućuje im da u potpunosti iskoriste prednosti digitalnog doba. Cilj je dugoročne vizije EU-a da ruralna područja „u potpunosti iskoriste digitalne inovacije uz jednak pristup novim tehnologijama, raširenu digitalnu pismenost i mogućnosti stjecanja naprednijih vještina”. U okviru vizije EU-a poboljšat će se i povezivost ruralnih područja, a ciljana ulaganja u razvoj infrastrukture, tehnologije i vještina koordiniraju se vodećom inicijativom „Digitalna budućnost ruralnih područja”.

Pronađite financijska sredstva za svoj ruralni projekt putem Paketa alata za ruralna područja

Kao sveobuhvatan vodič za mogućnosti financiranja i potpore EU-a za ruralna područja unutar EU-a, skup alata za ruralna područja može vam pokazati kako financirati svoj ruralni projekt ili pronaći partnere i povećati svoje marže. 

To je dobar alat za lokalne vlasti, institucije i dionike, poduzeća i pojedince koji im pomaže da prepoznaju i iskoriste postojeće fondove, programe i druge inicijative EU-a za financiranje i potporu te da potiču razvoj u ruralnim područjima.

Digitalno pametna ruralna područja u digitalnom desetljeću

Niz inicijativa usmjeren je na poticanje održivog razvoja digitalnih sposobnosti u ruralnim područjima. Digitalne zajednice inicijativa je usmjerena na starije osobe koje žive u ruralnim područjima (općenito digitalno isključene). Projektom “Rastimo zajedno” (GT) koji se financira iz programa Erasmus+ pruža se glas mladima, s naglaskom na onima koji dolaze iz ruralnih područja, te ih se uključuje u rasprave o budućnosti proizvodnje hrane ili širim pitanjima. Više od 3.000 mladih sudjelovalo je u projektu. 

Zajednički rast (GT) omogućio je mladima, posebno onima iz ruralnih područja na koje izravno utječe naš prehrambeni sustav, da se uključe u ključne rasprave o budućnosti proizvodnje hrane i šire rasprave o budućnosti Europe. Projekt MAIs – Poljoprivrednice na unutarnjim područjima, koji je započeo 2020. pilot-projekt je s potencijalom za repliciranje u drugim kontekstima i regijama i obuhvaća dvije općine u Portugalu – São Pedro do Sul i Sabugal. 

Finski projekt KyLille nudi osposobljavanje i podupire održivi razvoj i stjecanje digitalnih vještina Finaca koji žive u selima. Slovenska inicijativa Simbioza Mobiln@ premošćuje digitalni jaz za starije osobe organiziranjem mobilne učionice s radionicama i aktivnostima učenja o osnovnoj digitalnoj pismenosti za starije osobe. 

Otkrijte niz drugih inicijativa s pomoćumapeaktivnosti koje se odnose na ruralna područja. 

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Umjetna inteligencija

    Big Data

    Robotika

    Strojno učenje

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a