Nazad

Novosti

Podijeli:

25. 09. 2023.

Europska godina vještina: Istraživanje ukazuje na nedostatak vještina u MSP-ovima

MSP-ovi se trenutačno suočavaju s velikim izazovom – pronalaženjem odgovarajućih talenata s odgovarajućim vještinama. Sada je hitno potrebno preoblikovati napore u području obrazovanja i osposobljavanja kako bi se zadovoljila potražnja za vještinama, posebno s obzirom na digitalnu i zelenu revoluciju.

MSP-ovi se trenutačno suočavaju s velikim izazovom – pronalaženjem odgovarajućih talenata s odgovarajućim vještinama. Neusklađenost vještina i manjak vještina nisu samo lokalno pitanje, već i zabrinutost Europske unije na cijelom kontinentu. U svibnju 2023. Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje u ime Europske komisije pokrenula je Flash Eurobarometer 529 Europska godina vještina: nedostatak vještina, strategije zapošljavanja i zadržavanja vještina u malim i srednjim poduzećima. Cilj ove ankete bio je otkriti nedostatak vještina koji pogađa MSP-ove i rasvijetliti njihove strategije zapošljavanja i zadržavanja.

Ključni zaključci:

  • Vještine su sve: 95 % svih MSP-ova smatra da je za njihov poslovni model vrlo (82 %) ili umjereno (13 %) važno imati radnike s odgovarajućim vještinama.
  • Nedostatakvještina i dalje je prisutan: tri četvrtine (74 %) MSP-ova u Europi tvrdi da se konkretno suočavaju s nedostatkom vještina za barem jednu radnu ulogu u svojem poduzeću. Također, više od polovice poslodavaca (53 %) smatra da je teško zadržati kvalificirano osoblje, a gotovo 4 od 5 kaže da im je obično teško pronaći ljude s odgovarajućim sposobnostima.
  • Digitalni imperativ: Digitalno je doba tu da ostane, pri čemu 24 % ispitanika priznaje sve veću važnost digitalnih vještina u svojim MSP-ovima. Naime, 45 % ispitanika žalilo se na to da nedostatak vještina otežava njihovo usvajanje digitalnih tehnologija.
  • Inovativno zapošljavanje i zadržavanje: MSP-ovi trenutačno primjenjuju širok raspon strategija za zapošljavanje i zadržavanje zaposlenika. To uključuje inicijative za bolje iskorištavanje talenata koji su već prisutni u organizaciji (kao što su mobilnost osoblja ili rotacija radnih mjesta), veće izdatke za osposobljavanje ili poboljšanje financijskih i/ili nefinancijskih pogodnosti koje nude radna mjesta.
  • A Razlog za potporu: MSP-ovi pozivaju na bolju koordinaciju s javnim službama za zapošljavanje (58 %), poboljšane alate za procjenu vještina podnositelja zahtjeva (49 %) i poboljšane alate za procjenu vlastitih zahtjeva u pogledu vještina (46 %).

Poziv je jasan: potrebno je hitno preoblikovati napore u području obrazovanja i osposobljavanja kako bi se zadovoljila potražnja za vještinama, posebno s obzirom na digitalnu i zelenu revoluciju.

© Europska komisija

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a