Nazad

Aktualno

Podijeli:

01. 04. 2022.

300 milijuna kuna za obrazovanje odraslih

Provedba sustava vaučera za obrazovanje odraslih

Naglasak je na individualnim potrebama korisnika koji mogu birati obrazovni program i ustanovu koju žele pohađati. Foto: Pexels

U slijedeće četiri godine hrvatska država će izdvojiti 300 milijuna kuna za projekt „Provedba sustava vaučera za obrazovanje odraslih.“ Projekt je počeo u travnju ove godine, a vaučere za obrazovanje mogu koristiti zaposlene i nezaposlene osobe koje zbog nedostatka vještina ne mogu pronaći zaposlenje ili im prijeti gubitak postojećeg zaposlenja.

Cilj vaučera je stjecanje potrebnih vještina na brz i učinkovit način, a naglasak je na individualnim potrebama korisnika koji mogu birati obrazovni program i ustanovu koju žele pohađati. Dodijeljeni vaučeri moći će se koristiti u akreditiranim ustanovama za obrazovanje odraslih.

Prosječna vrijednost vaučera iznosi 10 tisuća kuna po osobi.

Prosječna vrijednost vaučera iznosi 10 tisuća kuna po osobi, odnosno mjerom se planira obuhvatiti 30.000 ljudi. Korisnici sustava vaučera su nezaposlene osobe, od čega minimalno 12.000 dugotrajno nezaposlenih, ali i zaposlene osobe koje su zbog uvođenja novih tehnologija ili prelaska na zelenu proizvodnju i gospodarstvo suočene s mogućnosti gubitka posla ili žele promijeniti karijeru.

Trajanje programa obrazovanja putem vaučera ne može biti duže od šest mjeseci, a osoba nakon odobrenja zahtjeva ima na raspolaganju šest mjeseci za njegovu aktivaciju. Što se tiče kvalitete obrazovnih programa i njihove usklađenosti s potrebama tržišta rada, svi oni moraju biti izrađeni sukladno Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO-u).


 

Saznaj više