23. 08. 2023.

ESSA objavljuje nova izvješća za osmišljavanje i razvoj programa učenja prilagođenih potrebama tržišta softverskih usluga

Izrada i ažuriranje kurikuluma i programa učenja za softverske stručnjake sada je pojednostavljeno. ESSA (Europski savez za softverske vještine) objavljuje tri izvješća za usmjeravanje dizajna i razvoja ponude obrazovanja i osposobljavanja koja odgovara potrebama tržišta softverskih usluga.

ESSA-in novi skup za izvješćivanje pomaže organizacijama i pružateljima usluga učenja u stvaranju ili ažuriranju ponude obrazovanja i osposobljavanja u skladu s potrebama tržišta[1]. To je također dobra vijest za studente koji će moći pronaći i pristupiti relevantnim i ažuriranim ponudama učenja za najtraženije softverske uloge.

Kontekst

U Europi je zaposleno oko 9 milijuna ICT stručnjaka. Još uvijek je potrebno dodatnih 11 milijuna stručnjaka za IKT kako bi se postigli ciljevi Digitalnog kompasa (Europska komisija) do 2030. U međuvremenu, europski softverski sektor raste i zahtijeva više softverskih stručnjaka: 4,5 %ispitanih organizacija procjenjuje da će im u sljedećih pet godina trebati više razvojnih inženjera (2021.). ESSA želi ponuditi alate za učenje koji su ljudima potrebni kako bi zadovoljili tu potražnju za softverskim stručnjacima i vještinama.

O ESSA-i

ESSA je transnacionalni projekt financiran iz programa Erasmus+ za jačanje softverskih vještina u Europi i usklađivanje obrazovne ponude s potražnjom na tržištu.

[1] Najpotrebnije softverske funkcije i vještine u Europi. (2021). Europski savez za softverske vještine (ESSA).
[2] Europski referentni okvir za osiguranje kvalitete u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju.
[3] Standardi i smjernice za osiguravanje kvalitete u Europskom prostoru visokog obrazovanja (ESG). (2015).

 

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Softver

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a