Nazad

Novosti

Podijeli:

26. 07. 2023.

Digitalni polaznik: Terenski radnici pomoći će u registraciji učenika u marginaliziranim romskim zajednicama tijekom ljeta

Zahvaljujući nacionalnom projektu Digitalni doprinos studentima Slovačke Republike (Digitalni učenik), koji je prije nekoliko mjeseci pokrenulo Ministarstvo ulaganja, regionalnog razvoja i informatizacije Slovačke Republike (MIRRI SR) u suradnji s Digitalnom koalicijom (DK), do 152 tisuće učenika osnovnih i srednjih škola može primiti financijski doprinos za kupnju novog računala ili tableta u tekućoj školskoj godini. Stoga, kako bi se pružila pomoć što većem broju učenika, DK, u suradnji sa zajedničkim centrima, trenutačno pokreće terenski rad u okruženju marginaliziranih romskih zajednica. U narednim danima deseci terenskih radnika diljem Slovačke pomoći će stotinama obitelji iz socijalno ugroženih sredina pri registraciji i stvarnom postupku dobivanja i podnošenja zahtjeva za naknadu.

Studenti i njihovi zakonski skrbnici također mogu podnijeti zahtjev za doprinos od 350 EUR za kupnju novog digitalnog uređaja tijekom ljeta. U prvom redu mogu sudjelovati četiri skupine učenika, odnosno učenici prve godine u srednjim školama (u školskoj godini 2022./2023.), učenici iz kućanstava s niskim prihodima i materijalno ugroženih kućanstava, kao i učenici s posebnim obrazovnim potrebama koji dolaze iz socijalno ugroženih sredina. Digitalna koalicija trenutačno registrira više od 114,000 registriranih studenata. „Zabilježili smo interes za doprinos u svim skupinama učenika. Do danas smo poslali i više od 42,000 podnesaka na temelju kojih se učenici i njihovi zakonski zastupnici mogu prijaviti u jednoj od stotina prodajnih mjesta diljem Slovačke. Zahvaljujući projektu Digitalni učenici, danas više od 23,000 učenika ima svoje novo računalo ili tablet kod kuće, što je odlična vijest”, izjavio je predsjednik DK Mário Lelovský.

Glavni je cilj projekta povećati dostupnost digitalnih tehnologija za sve učenike, neovisno o njihovu socioekonomskom položaju, te osigurati da razviju svoje digitalne vještine i u potpunosti uče iz udobnosti svojeg doma. Međutim, više od 40,000 studenata koji se još nisu prijavili još uvijek ima pravo na pomoć. To se posebno odnosi na učenike koji dolaze iz kućanstava u nepovoljnom položaju, uključujući marginalizirane romske zajednice. Upravo iz tog razloga DK, u suradnji s općinama, lokalnim središtima i desecima terenskih radnika, započinje terenskom pomoći izravno u okruženju MRC-a. Aktivno surađujemo sa 139 društvenih centara diljem Slovačke. Zahvaljujući bliskoj suradnji s građanskim udrugama TENENET i ROTA, dvadeset kvalificiranih terenskih radnika posjetit će individualne obitelji s učenicima koji ispunjavaju uvjete tijekom ljeta te će ih prenijeti kroz postupak registracije, što je preduvjet za primanje naknade”, objašnjava Martin Giertl, stručnjak DK-a za okruženje MRC-a. Predstavnici nevladinih neprofitnih organizacija koje djeluju u marginaliziranim zajednicama pozdravljaju produljenje roka za prijavu do kraja kolovoza za učenike srednjih škola i do kraja rujna za druge skupine učenika. Uključivanjem terenskih radnika u projektne aktivnosti izravno u okolinu MRC-a želimo doprinijeti podizanju svijesti i povećanju broja prijava učenika”,dodaje Adriana Mašková iz udruge TENENET. 

Aktivnosti u okrugu LUNÍK IX u Košicama također su pozitivan primjer suradnje u okviru projekta Digitalni učenici. „Pravni zastupnici i ovlašteni učenici vrlo su zainteresirani za registraciju i primanje doprinosa”, kaže Marcel Šaňa, gradonačelnik LUNÍK IX. Istodobno, gotovo 500 osnovnih i srednjih škola diljem Slovačke uključeno je u aktivnosti projekta Digitalni učenici. Upravo je regija Košice ta koja potvrđuje da je suradnja sa školama zaista učinkovita i donosi pozitivne rezultate. „Oduševljeni smo što i naša osnovna škola aktivno sudjeluje u projektu Digitalni učenici. Od početka projekta obavještavamo naše učenike i njihove pravne zastupnike o mogućnosti primanja doprinosa i aktivnog pomaganja pri registraciji”, objašnjava Milan Dulina, ravnatelj Osnovne škole Podjavorinske ulice u LUNÍKA IX. „Način na koji općine, škole i društveni centri svakodnevno pomažu učenicima i njihovim zakonskim skrbnicima, često izvan očekivanih aktivnosti projekta, odličan je primjer da suradnja svih dionika donosi rezultate i u konačnici koristi ne samo ciljnoj skupini, odnosno učenicima, nego i cijeloj zajednici i društvu”,zaključuje Giertl.

Stoga je učenicima i njihovim pravnim zastupnicima lako podnijeti zahtjev za doprinos za kupnju nove digitalne opreme ispunjavanjem obrasca za prijavu na www.digitalnyziak.sk. Tada samo morate čekati verifikacijski kod i primijeniti svoj doprinos u jednoj od stotina trgovina digitalne tehnologije diljem Slovačke. Sve potrebne informacije možete pronaći na službenim stranicama projekta www.digitalnyziak.sk.

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

  • Geografski opseg - Država:

    Slovačka

  • Vrsta inicijative:

    Nacionalna inicijativa