Nazad

Novosti

Podijeli:

15. 08. 2023.

Digitalna koalicija pokrenula novi projekt „Ukrajinski učenik”

„Nakon uspješnog pokretanja i tekuće provedbe projekta Digitalni učenik za slovačke učenike iz više skupina, digitalna koalicija 11. kolovoza u suradnji s MIRRI-jem i Ministarstvom obrazovanja pokrenula je projekt za pomoć ukrajinskim učenicima. Oni koji pohađaju slovačke osnovne ili srednje škole moći će dobiti doprinos u iznosu od 350 eura za kupnju digitalne opreme i tako se pripremiti za obrazovanje na isti način kao i njihovi slovački kolege iz razreda”, kaže Mário Lelovský, predsjednik Digitalne koalicije.

Cilj je projekta koji je u pripremi pružiti potporu oko 20000 učenika iz definirane ciljne skupine u 2023. Mjesto provedbe projekta je cijelo područje Slovačke Republike. Trenutačno je manje od polovice ukrajinske djece, tj. oko 10000 učenika i studenata, upisano u školski sustav Slovačke Republike. Većina njih nastavlja studij na daljinu u Ukrajini, iako se nalazi u Slovačkoj. Ukrajinski projekt učenika može značajno doprinijeti motivaciji ukrajinske djece za pohađanje škole u Slovačkoj Republici, kako bi se osigurao kontinuitet obrazovnog procesa i, što je vrlo važno za djecu nakon stresa, projekt doprinosi njihovoj socijalizaciji i sustavnoj komunikaciji u novom, slovačkom okruženju. Riječ je o projektu kojim se podupire uključivanje djece iz Ukrajine u obrazovni proces u Slovačkoj i koji ima visoku dodanu vrijednost jer se njime podupire uključivanje djece i, neizravno, njihovih roditelja, kako bi ih se što učinkovitije integriralo u život u Slovačkoj.

Ukrajinski projekt učenika financira se iz Operativnog programa Europski strukturni i investicijski fondovi, Integrirana infrastruktura, prioritetna os 14 Care.  Proračun projekta obuhvaća pružanje digitalnog doprinosa za kupnju digitalne opreme za 20,000 ukrajinske djece.

Do danas je registrirano više od 1300 podnositelja zahtjeva za digitalni doprinos ukrajinskom projektu učenika.

Sve informacije o registraciji i uvjetima primjene digitalnog doprinosa možete pronaći na web stranici www.ukrajinskyziak.sk ili pozivnom centru + 421 (0) 232 284467 (u radnim danima od 9.00 do 17.00, savjeti se pružaju na ukrajinskom jeziku). 

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

  • Geografski opseg - Država:

    Slovačka

  • Vrsta inicijative:

    Nacionalna inicijativa