Nazad

Novosti

Podijeli:

21. 02. 2023.

DigComp 2.2: Najnovija verzija Okvira digitalnih kompetencija za europske građane na latvijskom jeziku

Najnovija verzija Europskog okvira digitalnih kompetencija za građane (DigComp 2.2.) dostupna je na latvijskom jeziku, koju je pripremilo latvijsko udruženje za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju (LIKTA).

Najnovija verzija Okvira digitalnih kompetencija koju je objavio Zajednički istraživački centar (JRC) Europske komisije sadržava više od 250 novih primjera znanja, vještina i stavova. Cilj mu je pomoći europskim građanima da sami procijene svoje znanje, vještine i stavove te da utvrde mogućnosti učenja i zapošljavanja u digitalnom području. Okvir 2.2 DigCompa ima važnu ulogu u postizanju ciljeva digitalnog desetljeća Europe u promicanju digitalizacije u EU-u, čiji je glavni cilj do 2030. najmanje 80 % svih odraslih osoba imati osnovne digitalne vještine, a najmanje 20 milijuna stručnjaka iz EU-a zaposleno je u sektoru IKT-a.

O DigCompu

Od 2013. do danas, DigComp se koristi u različite svrhe povezane sa zapošljavanjem, obrazovanjem, uključujući cjeloživotno učenje i osposobljavanje. Okvir digitalnih kompetencija za građane (DigComp) pruža zajedničko razumijevanje o tome što je digitalna kompetencija i alat je za jačanje digitalne kompetencije europskih građana. U njemu se daje sveobuhvatan opis znanja, vještina i stavova koji su ljudima potrebni u pet područja kompetencija:

  • Informacijska i podatkovna pismenost
  • Komunikacija i suradnja
  • Digitalni sadržaj i njegovo stvaranje
  • Rješavanje problema
  • Sigurnost

DigComp također utvrđuje osam različitih razina vještina na temelju terminologije i strukture Europskog kvalifikacijskog okvira (EQF), od „ključnih kompetencija” do „najspecijalnijih vještina”.

Europski okvir digitalnih kompetencija za građane (DigComp) već više od deset godina osigurava zajedničko razumijevanje digitalnih kompetencija diljem EU-a i izvan njega, pružajući čvrst temelj za razvoj strategija za razvoj digitalnih vještina, kurikuluma i alata za procjenu digitalnih kompetencija.

Na temelju okvira DigComp države članice EU-a razvile su više od 20 alata za procjenu digitalnih kompetencija za različite ciljne skupine u društvu. Digitalna kompetencija ključna je za učenje, rad i aktivno sudjelovanje u društvu, stoga su građanima potrebne kompetencije u svim područjima DigCompa.

O DigComp verziji 2.2

DigComp 2.2 ističe nove primjere znanja, vještina i stavova. Ti primjeri prikazuju nova prioritetna područja kojima je cilj pomoći građanima da u svakodnevnom životu pouzdano, kritički i sigurno uključe digitalne tehnologije. Kao i učenje novih tehnologija, kao što su sustavi temeljeni na umjetnoj inteligenciji.

DigComp 2.2 nudi alate i resurse za razvoj digitalnih vještina europskih građana. Na primjer, alat za izradu životopisa Europass, koji vam omogućuje izradu životopisa na internetu, MyDigiSkills i testiranje alata za samoprocjenu digitalnih vještina, koji vam pomažu da bolje razumijete razinu digitalnih vještina procjenom znanja, vještina i stavova u svakoj od pet domena DigCompa.

Novom verzijom okvira DigComp dodatno će se pridonijeti jačanju njegove uloge u postizanju ciljeva inicijativa europske digitalne strategije, uključujući Akcijski plan za digitalno obrazovanje i europski stup socijalnih prava, kao i razvoju europske potvrde o digitalnim vještinama.

Europska komisija istražuje razvoj europske potvrde o digitalnim vještinama (EDSC) kako bi poslodavci, pružatelji usluga osposobljavanja i drugi dionici brzo i lako mogli izmjeriti i prepoznati svoje digitalne vještine. EDSC će se temeljiti na Europskom okviru digitalnih kompetencija (DigComp), koji se i dalje ažurira kako bi građani mogli nastaviti stjecati digitalne vještine u digitalnom svijetu koji se brzo mijenja.

DigComp 2.2 sadržava priloge o interakciji građana sa sustavima umjetne inteligencije i o radu na daljinu/hibridnom radu te pruža uvid u sadržaj prethodnih verzija okvira.

U današnjem okruženju koje se brzo mijenja ključno je doprinijeti povećanju razine digitalnih vještina i znanja društva o digitalnim alatima i radu u digitalnom okruženju. Kao i kako bi se poboljšala stručna osposobljenost zaposlenika u javnoj upravi, kako bi stručnjaci koji rade s klijentima mogli motivirati i podržavati kupce da iskoriste prednosti koje pruža digitalno okruženje. Slično tome, digitalna kompetencija potrebna je kako bi radnici mogli raditi i biti konkurentni u kontekstu digitalizacije i tehnološkog razvoja na tržištu rada.

Najnovija verzija Okvira digitalnih kompetencija za europske građane (DigComp 2.2.) prevedena je na latvijski. Kako bi se osigurala njezina dostupnost stanovnicima Latvije, državnih, lokalnih i privatnih institucija te kako bi se promicalo njezino korištenje za razvoj digitalnih kompetencija i postizanje postavljenih ciljeva u Latviji.

#European Komisija #DigComp

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a