Nazad

Aktualno

Podijeli:

30. 06. 2023.

Besplatne usluge za digitalnu transformaciju poduzetnika i javnog sektora

Predstavljen EDIH CROBOHUB++

Projekt koji omogućuje besplatne usluge za digitalnu transformaciju poduzetnika i javnog sektora, uradak Europskog digitalnog inovacijskog centra CROatian Industry and Society BOosting (EDIH CROBOHUB++) koji služi za umrežavanje istraživačke zajednice s poduzetnicima i javnim sektorom, predstavljen je u petak, 30. lipnja 2023., na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER).

Platforma je vrijedna 2.86 milijuna eura, a odobrena je u okviru programa Digitalna Europa (Digital Europe Program – DEP). Europska komisija osigurala je 50 posto bespovratnih sredstava za sufinanciranje, a preostali iznos Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, na temelju Operativnog sporazuma za provedbu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. Ugovor su u travnju potpisali ministar gospodarstva Davor Filipović te dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas.

Primjerice, poljoprivredno poduzeće može provjeriti kako bi im roboti mogli pomoći u voćnjaku ili se zaposlenici u službama grada ili županije mogu educirati o kibernetičkoj sigurnosti

”Važno je istaknuti da je EDIH most prema malim i srednjim poduzećima i javnom sektoru koji im omogućuje besplatno stjecanje znanja i vještina važnih za proces digitalizacije, provjere primjene tehnologije prije ulaganja, povezivanje s izvorima financiranja i drugim partnerima u inovacijskom sustavu. Primjerice, poljoprivredno poduzeće može provjeriti kako bi im roboti mogli pomoći u voćnjaku ili se zaposlenici u službama grada ili županije mogu educirati o kibernetičkoj sigurnosti. EDIH-om povezujemo one koji stvaraju znanja s onima koji ih trebaju i koji ih mogu primijeniti za unaprjeđenje poslovanja i kvalitete usluga građanima“, istaknuo je dekan Bilas u uvodnom obraćanju.

O projektu su, uz predstavnike FER-a, pobliže govorili i predstavnici Europske komisije, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstva poljoprivrede.

“Postoji 151 središte digitalnih inovacija koje financira Program za digitalnu Europu i sufinanciraju različite europske zemlje, a ostalih 76 su dobili tzv. pečat izvrsnosti. Nije bilo dovoljno novca od Europske komisije da ih financira, ali su ih države članice svejedno odlučile financirati. I jako smo sretni zbog ovoga. To pokazuje koliko europske vlade smatraju važnima središta digitalnih inovacija. Digitalna tehnologija je srž europske politike i preduvjet zelene tranzicije”, istaknuo je Sandro D’Elia, predstavnik Europske komisije.

Koristi od usluga koje će EDIH nuditi poduzećima i institucijama javne uprave su postupno unaprjeđenje digitalne zrelosti poduzeća i ustanova, izgradnja svijesti i spremnosti za investiranje u edukaciju radnika u poduzećima i ustanovama te spremnost za investiranje u tehnološko-razvojnu infrastrukturu,

”CROBOHUB++ ima kapacitete i kompetencije kojima će pomoći digitalizirati i naše gospodarstvo i društvo. Vjerujem da će sa svojim aktivnostima pripomoći ostvarenju ciljeva digitalizacije hrvatskoga gospodarstva i društva i da će se na taj način uspjeti unaprijediti i postići bolje rezultate”, istaknuo je voditelj Službe za potpore inovacijama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Bruno Radojica.

”Ministarstvo se odazvalo ovom projektu jer smo svjesni da su u novoj poljoprivrednoj politici digitalizacija i inovacija jedan od ključeva poljoprivrede”, naglasio je ravnatelj Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede Mladen Fruk, pobrojavši i investicije koje je Ministarstvo provelo u sklopu programa za pametnu poljoprivredu.

Projekt CROBOHUB++ su potom detaljnije predstavili i prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić, savjetnik na projektu te prof. dr. sc. Hrvoje Džapo, koordinator projekta.

“Europski digitalni inovacijski centar za jačanje hrvatske industrije i društva (EDIH CROBOHUB++) kroz svoje usluge usmjeren je na reindustrijalizaciju korištenjem ključnih digitalnih tehnologija za optimizaciju proizvodnih i radnih procesa čime se doprinosi povećanju konkurentnosti i profitabilnosti poduzeća. Pretpostavke za uspješnu provedbu EDIH-a su ispravna percepcija digitalne transformacije, spremnost na umrežavanje, izgradnja i jačanje međusobnog povjerenja te spremnost za akceleriranje procesa digitalne transformacije. Koristi od usluga koje će EDIH nuditi poduzećima i institucijama javne uprave su postupno unaprjeđenje digitalne zrelosti poduzeća i ustanova, izgradnja svijesti i spremnosti za investiranje u edukaciju radnika u poduzećima i ustanovama te spremnost za investiranje u tehnološko-razvojnu infrastrukturu, poručio je prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić.

“EDIH predstavlja novu platformu za umrežavanje istraživačke zajednice i poduzetnika, s ciljem podizanja razine digitalne zrelosti i konkurentnosti našeg gospodarstva. Mnogi poduzetnici svjesni su da ih nedovoljna razina tehnološke zrelosti koči, ali nemaju resursa i znanja kako pokrenuti vlastitu digitalnu transformaciju. Usluge EDIH-a olakšat će onima kojima je digitalna transformacija potrebna pristup stručnjacima i infrastrukturi, a svaka usluga predstavlja jedan mali korak prema tom cilju. Novi modeli suradnje gospodarstva i istraživačke zajednice dat će osjetan poticaj rastu našeg gospodarstva. CROBOHUB++ tematski je fokusiran na reindustrijalizaciju i održivo korištenje prirodnih resursa, a znanja i iskustvo akumulirano kroz dugogodišnja istraživanja na institucijama kao što je FER stvorit će jak sinergijski efekt u razvoju gospodarstva utemeljenog na inovacijama, što je danas ujedno i pretpostavka globalne konkurentnosti”, izjavio je prof. dr. sc. Hrvoje Džapo.

Uz FER kao koordinatora, neprofitni konzorcij na projektu trajanja 36 mjeseci čini još šest partnera: Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT), Hrvatska gospodarska komora (HGK), Visoko učilište Algebra, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Sveučilišni računski centar (Srce) te InfoDom d.o.o.

 

Održana su i dva panela, u prvom, pod nazivom ”Digitalnom transformacijom do konkurentnosti” sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Dario Bojanjac, prof. dr. sc. Hrvoje Džapo, Ivan Marić, Tomislav Čleković, izv. prof. dr. sc. Darija Lemić i prof. dr. sc. Slavko Vidović, a u drugom, pod nazivom “Inovacijski ekosustav EDIH-a i pomoć u pristupu izvorima financiranja”, izv. prof. dr. sc. Leo Mršić, Matija Srbić, dr. sc. Josip Ćesić, dr. sc. Maja Brkljačić, Domagoj Topić te Mate Kovač. Foto: FER


 

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Napredno

  • Geografski opseg - Država:

    Hrvatska

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a