09. 11. 2023.

Koalicija za digitalne vještine i radna mjesta i europska industrija videoigara

U izvješću se analizira europska industrija videoigara i uloga Koalicije za digitalne vještine i radna mjesta u poticanju rasta i raznolikosti u sektoru videoigara EU-a.

U izvješću Razumijevanje vrijednosti europskog društva za videoigre” koje je naručila Glavna uprava za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije (GU CNECT) Europske komisije, a koje su proveli Ecorys i KEA, razmatra se utjecaj videoigara na europsko društvo. U studiji se ispituju gospodarski, socijalni i kulturni doprinosi europske industrije videoigara s ciljem produbljivanja našeg razumijevanja tog sektora unutar Europske unije (EU).  Tržište videoigara u EU-u, koje je 2022. ostvarilo 23,48 milijardi EUR, znatan je dio kulturne i kreativne industrije. Unatoč njegovu širenju i dalje postoje izazovi, uključujući poteškoće u zapošljavanju, regulatornu složenost i manjak financijskih sredstava za manja poduzeća. Uključenost i raznolikost poboljšali su se, ali potrebni su dodatni napori. U izvješću se naglašava potreba za strateškom potporom i promjenama politika, naglašavajući ulogu Koalicije za digitalne vještine i radna mjesta u poticanju rasta, konkurentnosti i kulturnog učinka u sektoru videoigara EU-a.

Digitalne vještine i europska industrija videoigara

Jedan značajan fokus ove studije je rasvijetliti izazove i probleme s kojima se suočavaju industrija videoigara i njezina radna snaga, područja koja su često zanemarena u prethodnim istraživanjima. U središtu je nalaza ključna uloga digitalnih vještina u razvoju europske industrije videoigara. U izvješću se naglašava važnost radne snage s konsolidiranim digitalnim vještinama, naglašavajući kako te vještine ne samo da potiču gospodarski rast, već i oblikuju kulturnu i društvenu strukturu Europske unije. Prepoznavanje važnosti digitalnih vještina u tom kontekstu od presudne je važnosti jer se u njemu naglašava potreba za strateškim ulaganjima u programe obrazovanja i osposobljavanja, čime se osiguravaju stalne inovacije i konkurentnost sektora na globalnoj razini.

Uloga Koalicije za digitalne vještine i radna mjesta u europskoj industriji videoigara 

Sektor videoigara u EU-u suočava se s izazovima zbog nedostatka vještina radne snage. Kako bi se riješio taj problem, ključno je poboljšati kvalitetu i relevantnost obrazovanja kako bi se zadovoljili zahtjevi industrije. Suradnja između nastavnika i stručnjaka iz industrije ključna je za usklađivanje obrazovnih odredbi s potrebama industrije. Poduzeća u tom sektoru trebala bi ulagati u obrazovanje i osposobljavanje kako bi se riješio problem nedostatka talenata. Predstavnička tijela i veća poduzeća moraju olakšati suradnju između obrazovanja i industrije, prikupljajući neprekidne uvide u zahtjeve u pogledu vještina. U završnim preporukama u izvješću se poziva sektor videoigara da se više uključi u postojeće inicijative za obrazovanje i vještine, kao što je Platforma za digitalne vještine i radna mjesta. Posebno se ističe da je aktivna suradnja s postojećim inicijativama EU-a kao što su Koalicija za digitalne vještine i radna mjesta i programi naukovanja ključna za usavršavanje i prekvalifikaciju radne snage. Nadalje ističe da se davanjem prednosti digitalnim vještinama i platformama za zapošljavanje potiče rast industrije i učinkovito uklanjaju nedostaci talenata.

Pročitajte cijelo izvješće.

© Europska komisija

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a