Nazad

Blogovi

Podijeli:

19. 10. 2023.

GOST KOLUMNIST: JASMINKA MARTINOVIĆ: Hrvatska raste kao ICT sila, a taj rast treba proširiti i na ostale sektore

Direktorica HUP – Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti (HUP – ICT) analizira kako uz pojačano korištenje tehnologije i nastavak digitalizacije poslovanja, hrvatska poduzeća mogu povećati konkurentnost, a javna uprava efikasnost.

U posljednjih desetak godina u Hrvatskoj svjedočimo iznimno jakom i brzom rastu ICT sektora, koji je pogonjen sve većim ulaganjima u digitalizaciju domaćih poduzeća i javnih servisa, ali i razvojem domaćih tehnoloških kompanija koje su uspješne u ponudi usluga i vlastitih proizvoda na globalnom tržištu. Analiza ICT sektora u Hrvatskoj, nedavno predstavljena na Ekonomskoj kavi HUPICT-a, otkrila je da je udio ICT sektora u bruto dodanoj vrijednosti premašio šest posto, što taj sektor čini jednim od glavnih pokretača ukupnog gospodarstva u Hrvatskoj. Hrvatska ima dva tehnološka jednoroga, što nije nevjerojatan iskorak samo u kontekstu Hrvatske već i šire regije, pa i EU-a.

Broj zaposlenih u ICT sektoru u 2022. premašio je 50 tisuća, a broj poduzetnika veći je od osam tisuća. Također, analiza je pokazala da ICT sektor i ove godine nastavlja sa značajnim porastom zaposlenosti, u prvih osam mjeseci 2023. godine to je bilo čak više od 10 posto u odnosu na prošlu godinu.

Veliki potencijal ICT industrije prepoznat je i kroz Strategiju digitalne Hrvatske do 2032. godine. Strategija predviđa rast udjela ICT industrije u hrvatskom BDP-u na čak 13 posto, čime bi ICT industrija postala jedna od triju ključnih industrija za Hrvatsku. Naravno, važno je da se kvalitetno napisana Strategija potpuno implementira te da se u svim područjima osigura dovoljno resursa kako bi Hrvatska 2032. godine zaista bila, kako je to zapisano, „zemlja digitalno i gospodarski konkurentnih poduzeća i digitalizirane javne uprave s personaliziranim javnim uslugama“. Izrastanje sektora u realno kratkom razdoblju od svega 15-ak do 20-ak godina, a koji ima potencijal dohvatiti važnost koju sektor turizma ima za naše gospodarstvo, koji je uz to snažno globalno konkurentan i izvozno orijentiran te stvara radna mjesta temeljena na znanju, iznimno je važno za razvoj Hrvatske i naš put prema najrazvijenijim zemljama kojima težimo.

IZVOR: https://www.nacional.hr/gost-kolumnist-jasminka-martinovic-hrvatska-raste-kao-ict-sila-a-taj-rast-teba-prosiriti-i-na-ostale-sektore/

GOST KOLUMNIST: JASMINKA MARTINOVIĆ: Hrvatska raste kao ICT sila, a taj rast treba proširiti i na ostale sektore

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)