21. 10. 2022.

Želimo da Hrvatska 2032. godine bude zemlja digitalno i gospodarski konkurentnih poduzeća i digitalizirane javne uprave

Predstavljene ključne odrednice Strategije digitalne Hrvatske 2032. - do kraja ovoga tjedna otvoren je proces e-Savjetovanja u kojem svi građani mogu dati svoje mišljenje, komentare i sugestije

Zagreb, 21. listopada 2022. – Strategija digitalne Hrvatske za razdoblje do 2032. godine bazira se na pravovremenom informiranju i uključivanju šire javnosti kako bi svi građani mogli sudjelovati i dati svoje sugestije, prijedloge i komentare. Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva (SDURDD) zadužen je za izradu Strategije digitalne Hrvatske do 2032. godine. i s konzultantskom tvrtkom Deloitte napravio je Nacrt koji je na e-Savjetovanju.

Digitalna transformacija proces je koji traje već jedno vrijeme, pa tako danas u Hrvatskoj više od 1.700,000 građana koristi platformu e-Građani koja postavlja nove standarde komunikacije s javnom upravom. U pogledu digitalne pismenosti, koja je uz povezivost ključni element za uspješnu digitalnu transformaciju, Hrvatska je iznad prosjeka, pogotovo u svjetlu činjenice da su mladi u Hrvatskoj u toj kategoriji u samom vrhu EU-a.

„Nije upitno da Hrvatska ima budućnost, naši mladi su iznadproječno digitalno pismeni i garancija da sve ovo što radimo danas ima smisla. Svi koraci koje ćemo napraviti u narednih nekoliko godina transformirat će Hrvatsku i kroz digitalnu transformaciju postaviti nove standarde komunikacije, poslovanja i učenja“, navodi državni tajnik Bernard Gršić.

Područja u kojima smo ispod prosjeka EU, poput javnih usluga i povezivosti su izazovi za koje imamo jasan plan, ne samo kako nadoknaditi zaostatak nego i značajno popraviti poziciju Hrvatske.

„Upravo ova Strategija pruža odgovor na pitanje „što“ i „kako“ te koristim priliku da pozovem sve hrvatske građane da se uključe, predlože inicijative koje mogu ubrzati i poboljšati proces digitalne transformacije. Ovo je proces koji nema alternative i njegov je cilj stvoriti pretpostavke da budemo agilni, brzi i produktivni i na taj način da poboljšamo životni standard svih hrvatskih građana“, napominje Bernard Gršić, čelni čovjek Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Gordan Kožulj, direktor Odjela za poslovnog savjetovanja u tvrtki Deloitte, je istaknuo: „Ovom Strategijom želimo postaviti prioritete javnih politika koje djeluju poticajno na tehnološki razvoj i inovacije, na digitalne kompetencije građana i povećanje broja stručnjaka u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama te na primjenu naprednih tehnologija u javnim i tržišnim djelatnostima. Želimo da Hrvatska 2032. godine bude zemlja digitalno i gospodarski konkurentnih poduzeća i digitalizirane javne uprave s personaliziranim javnim uslugama.“

Zaključno, njegujući participativni model suradnje na izradi Strategije, dosada je putem Stručne radne skupe i četiriju pod-skupina svoj doprinos sadržaju ove Strategiji dalo više od 100 predstavnika iz 41 organizacije koje obuhvaćaju državne institucije, akademsku zajednicu i privatnog sektora. Putem e-savjetovanja omogućuje se i svima ostalim zainteresiranim građanima da daju svoj osvrnu na tekst nacrta Strategije prije njene finalizacije.

Nacrt prijedloga Strategije digitalna Hrvatska do 2032. koji je na e-Savjetovanju, daje jasan prikaz aktivnosti i projekata koje će se provesti kako bi Hrvatska postala uspješnija, produktivnija i još bolja za život svakog građanina. Svi građani pozvani su da daju svoje komentare, prijedloge i sugestije jer digitalizacijom će Hrvatska značajno unaprijediti svoje kapacitete i otvoriti razvojne perspektive, rečeno je na predstavljanju.

Savjetovanje je moguće pronaći na poveznici:
Nacrt prijedloga Strategije digitalne Hrvatske 2032

a solidnu analizu tog dokumenta napravili su na portalu Netokracija.