Nazad

Novosti

Podijeli:

05. 10. 2020.

Uspostava kvalitetnih elektroničkih usluga za građane i gospodarstvo

U prostorijama Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, na inicijativu državnog tajnika Bernarda Gršića, održan je sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske gospodarske komore.

U prostorijama Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, na inicijativu državnog tajnika Bernarda Gršića, održan je sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske gospodarske komore.

Dana 2. listopada 2020., u prostorijama Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, održan je sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske gospodarske komore. Sastanku su prisustvovali iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Hrvoje Balen iz Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti (HUP ICT) i Jasminka Martinović, Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti (HUP), a iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) Goran Mrvoš, predsjednik Udruženja za informacijske tehnologije (IT), te Gojko Jelavić iz Sektora za industriju i Odjela za poduzetništvo (HGK).

Cilj sastanka bio je nastaviti uspješnu suradnju, ostvariti sinergiju s privatnim sektorom i ostalim gospodarskim subjektima kako bi, udruženi, razvijali sigurno i uključivo digitalno društvo.

Hrvoje Balen istaknuo je kako  bi trebali omogućiti puno jednostavnije zapošljavanje profesionalaca iz neEU zemalja i pripremiti sustav za puno učinkovitije privlačenje stranih studenata kojima ćemo brzo i jednostavno izdavati vize i uključivati ih u hrvatsko društvo. „HUP ICT radi na tome da se značajnija sredstva iz EU fondova usmjere prema digitalizaciji malih i srednjih poduzeća i to puno više nego u prethodnom razdoblju kada je oko 500 milijuna kuna išlo za digitalizaciju dok je bilo puno više potencijala i interesa.” Naglašava kako je posebno potrebno razgovarati oko konkretnih investicija EU sredstava u razdoblju 2021-2027, a kojima bi se značajno povećala ulaganja u razvoj novih proizvoda i usluga iz aktivnosti istraživanja i razvoja (IRI) s ciljem olakšavana dostupnosti sredstava svim industrijskim granama i multipliciranja ulaganja. HUP-ICT također ukazuje na nužnost nastavka ulaganja u razvoj širokopojasne infrastrukture.