Nazad

eSkills arhiva

Podijeli:

19. 06. 2015.

TVZ projekt „Politehnika 2025“ osigurao tri milijuna kuna iz sredstava Europskog socijalnog fonda

U cilju unapređivanje kvalitete visokog obrazovanja Republike Hrvatske najveće hrvatsko veleučilište, Tehničko veleučilište u Zagrebu je osiguralo tri milijuna kuna iz sredstava Europskog socijalnog fonda za konkretna unapređenja u području specijalističkih stručnih diplomskih studija politehnike.

U cilju unapređivanje kvalitete visokog obrazovanja Republike Hrvatske najveće hrvatsko veleučilište, Tehničko veleučilište u Zagrebu je osiguralo tri milijuna kuna iz sredstava Europskog socijalnog fonda za konkretna unapređenja u području specijalističkih stručnih diplomskih studija politehnike.

Zagreb, 18. lipnja 2015. – Danas su u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta na svečanosti potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu natječaja „Unapređivanje kvalitete u visokom obrazovanju uz primjenu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira” iz Europskog socijalnog fonda (ESF), Operativni program „Razvoj ljudskih potencijala” 2007.-2013. bili prisutni i predstavnici Tehničkog Veleučilišta u Zagrebu, jer je projekt „Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacije i studijskih programa na osnovama Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području specijalističkih studija politehnike“ osigurao sredstva za provedbu u iznosu od tri milijuna kuna.

Potpisujući ugovor dekanica Tehničkog Veleučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Slavica Ćosović-Bajić je izjavila: „Sretna sam i ponosna što smo upravo mi, predstavnici najvećeg hrvatskog Veleučilišta, politehničkog usmjerenja svojim prijedlogom unapređenja i razvoja politehničke kulture i pripadajućih specijalističkih stručnih diplomskih studija osigurali sredstva za provedbu, kako bi našim postojećim, a poglavito budućim studentima osigurali obrazovanje u duhu vizije godine 2025. Čeka nas opsežan posao jer u samo 18 mjeseci valja unaprijediti postojeće, te razviti nove studije i studijske programe iz područja politehnike i operativno uspostaviti programe novih studija, a sva stečena znanja i iskustva vratiti u širu akademsku zajednicu na opću korist i implementaciju i u druge, srodne obrazovne ustanove“.

Voditelj projekta skraćenog, ali simboličkog naziva „Politehnika 2025“ prof. dr. sc. Mladen Mauher je nadodao kako je za unaprjeđenje kvalitete visokog obrazovanja u specijalističkim diplomskim stručnim studijima politehnike u skladu s ciljevima HKO-a, a posebno za povećanje zapošljivosti naših studenata, budućih sudionika tržišta rada, i kontinuirano unaprjeđenje kompetencija nastavnika ključna uloga partnera projekta predstavnika poslodavaca, uglednih tvrtki APIS-IT, IN2 Grupa i SPAN. Realno iskustvo poslodavaca, poglavito u području svakodnevne primjene informacijsko komunikacijskih tehnologija ne samo u Hrvatskoj već i širom svijeta, jedinstven je doprinos kvalitetnom promišljanju novih nastavnih programa koji nam niti jedan akademski partner nije u stanju pružiti. Ukoliko spremamo studente za tržište rada, onda i predstavnicima poslodavaca moramo pružiti priliku da svojim iskustvom i znanjem direktno utječu na obrazovne programe.

Projekt „Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacije i studijskih programa na osnovama Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području specijalističkih studija politehnike“ ili popularno „Politehnika 2025“ započinje već u srpnju, radionicom za nositelje i izvršitelje glavnih zadaća. Osim predstavnika poslodavaca u projektu će sudjelovati četrdesetak profesora i asistenata Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, a prvi se rezultati uz javnu raspravu očekuju već ujesen.