24. 10. 2022.

Srebro i dvije bronce za Hrvatsku na Europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke!

Na međunarodnom natjecanju učenica srednjih škola u programiranju, mlade hrvatske informatičarke osvojile su tri medalje.

Na međunarodnom natjecanju učenica srednjih škola u programiranju, mlade hrvatske informatičarke osvojile su tri medalje.

Sara Lazarušić, Iva Tadić, Martina Licul i Lara Semeš

23. listopada 2022. – Na Europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke, održanoj prošlog tjedna i ovog vikenda u Antalyi u Turskoj, na kojoj su sudjelovale 163 natjecateljice iz 45 zemalja, srebrnu medalju osvojila je Lara Semeš iz XV. gimnazije iz Zagreba, a brončane medalje osvojile su Sara Lazarušić, isto iz XV. gimnazije iz Zagreba te Iva Tadić iz gimnazije Lucijana Vranjanina iz Zagreba. Uz njih, nastupila je i Martina Licuč iz gimnazije u Puli (Sara i Martina sada su već studentice Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu). Stručni voditelj reprezentacije bio je Patrick Pavić, a odgovorni voditelj i organizator nastupa bio je Krešimir Malnar.

Europska informatička olimpijada (EGOI – European Girls’ Olympiad in Informatics) za djevojke pokrenuta je zato što se značajno manje žena nego muškaraca u svijetu, pa tako i kod nas, odlučuje na studiranje ili rad u sektoru računarstva. Razlika u broju ženskih i muških natjecatelja očita je i na informatičkim natjecanjima, pa je na razini Europe prošle godine pokrenuta inicijativa organizacije natjecanja za djevojke kojim bi se potaknuo interes za računarstvo kod djevojaka. Iz te ideje nastalo je ovo natjecanje čiju je prvu organizaciju preuzela Švicarska, a ove godine je ovo natjecanje organizirala Turska, gdje su nastupile 163 natjecateljice iz 27 europskih i 18 gostujućih zemalja.

Na natjecanju su nastupile i četiri navedene učenice srednjoškolskog uzrasta koje su svoje mjesto u reprezentaciji izborile kroz sudjelovanje na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici (od listopada 2021. do ožujka 2022.), Državnom natjecanju iz informatike (Vodice, 3.-6. svibnja 2022.) i izbornim kvalifikacijama za EGOI (19. lipnja 2022.).

EGOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja osam problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskom jeziku C++ pod operativnim sustavom Linux. Učenice se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenice (do 20 godina starosti) i dva voditelja.

Nastup naših mladih programerki na ovom natjecanju i stručne pripreme koje su prethodile nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara. Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Više pojedinosti: https://hsin.hr/egoi2022/

European Girls’ Olympiad in Informatics