Nazad

Aktualno

Podijeli:

25. 05. 2022.

Spremnost tvrtki za kibernetičku sigurnost u porastu, no i dalje nedovoljno za punu zaštitu

Verso Altima grupa organizirala konferenciju o kibernetičkoj sigurnosti Spremnost tvrtki za kibernetičku sigurnost u porastu, no i dalje nedovoljno za punu zaštitu.

ZAGREB, 18. SVIBNJA 2022. – Broj tvrtki koje su pripravne za obranu od kibernetičkih napada u kontinuiranom su porastu, no i dalje nedovoljno kako bi ostvarile punu zaštitu, zaključci su konferencije koju je jučer organizirala Verso Altima grupa. Više od 100 sudionika i predstavnika tvrtki iz realnog sektora (financijski, bankarski, mediji, energetski) te javnog sektora sudjelovalo je u predstavljanju trendova, potencijala, metoda i rješenja kako bi se pružila puna zaštita od kibernetičkih napada.

Are You Cyber Protected?“ moto je s kojim je organizator ima namjeru istaknuti činjenicu kako kibernetički napadi nisu izolirani slučajevi i iz kojih nisu izuzeti niti pojedinci niti organizacije. „Nekoliko je stvari koje svaka organizacija treba uzeti u obzir kako bi se zaštitila od napada. Prije svega riječ je o identifikaciji sustava koje i kako treba štititi, jer nisu svi podaci i sustavi jednako važni i nisu jednako izloženi napadima. Drugo su preventivni alati koji sprječavaju napade, a treće je detekcija koja omogućuje da korisnik u svakom trenutku zna što se događa s njegovim cyber okruženjem svjestan da se napad dodista i događa.“ istaknuo je Ivica Gašparić, tehnički direktor Verso Altima grupe.

Potvrdili su to i iz Carneta, Nacionalnog CERT-a, gdje je Jakov Kiš iz službe za obradu incidenta obradio dvije usko povezane teme. Jedna je trendovi u kibernetičkoj sigurnosti u Hrvatskoj, a druga je Pixi platforma za prikupljanje, analizu i razmjenu podataka o računalno-sigurnosnim prijetnjama i incidentima. Radi se o servisu koji ima za cilj unaprijediti razmjenu podataka o računalno-sigurnosnim incidentima na nacionalnoj i europskoj razini. Uspostava i korištenje PiXi platforme doprinosi osiguravanju veće razine sigurnosti u kibernetičkom prostoru, odnosno zaštiti od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Republici Hrvatskoj te postizanju ciljeva Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti. U procesu stvaranja servisa, uz Nacionalni CERT, sudjelovali su predstavnici Zavoda za sigurnost informacijskih sustava – ZSIS, Ministarstva unutarnjih poslova – MUP, Ministarstva obrane – MORH, Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga – HANFA, Hrvatske udruge banaka – HUB, Hrvatske narodne banke – HNB, Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti – HAKOM, te predstavnici akademske zajednice. Nakon provođenja niza radionica neophodnih da bi operatori ključnih usluga iz pojedinog sektora i davatelji digitalnih usluga mogli pristupiti Pixi platformi i početi je koristiti, sada su sva nadležna sektorska tijela predviđena Zakonom o kibernetičkoj sigurnosti uključena u Pixi.

Cilj konferencije bio je aktualizirati temu kibernetičke sigurnosti iznošenjem novih rješenja za sigurnost trendova, među kojima je sve izraženija potraga za cyber stručnjacima, kojih u svijetu, procjenjuje se, nedostaje oko 3,5 milijuna. O tome kao i o konkretnim primjerima iz prakse, te tehničkim i poslovnim specifikacijama rješenja za kibernetičku sigurnost govorio je Danijel Cerovečki, direktor Cyber Defense Centra Verso Altime, nedavno osnovanog i u Hrvatskoj. Korisničkom iskustvu pridružila se Danijela Marijanović iz Hrvatske pošte potvrdivši važnost prevencije i detekcije te prikazala potencijale ekspertnog tima koji proaktivnošću jamči veći stupanj sigurnosti i zaštite.

Centar za upravljanu kibernetičku obranu (CDC) koju pruža Verso Altima grupa kao jedna od glavnih komponenti kibernetičke sigurnosti, ima za cilj implementirati odgovarajuću sinergiju stručnjaka, procesa i tehnologije kako bi mogao osiguravati kontinuirani sigurnosni nadzor, procjenu rizika ranjivosti, obavještavanje o prijetnjama i otkrivanje upada u korisnikovo IT okruženje. To postižu uvođenjem usluga visoke dostupnosti 24/7, osmišljene kako bi se smanjio broj operativnih sigurnosnih zaposlenika koje bi korisnik trebao zaposliti, osposobiti i zadržati kako bi zadržali prihvatljivo sigurnosno okruženje, naglasio je Cerovečki tijekom svog izlaganja.

Podršku organizaciji pružila je austrijska tvrtka Radar Cyber Security, partner Verso Altime i vodeći europski pružatelj tehnologije detekcije za IT sigurnost s rješenjima kibernetičke obrane za SOC-ove i upravljane sigurnosne usluge, a čiji je direktor, Ali Carl Gülerman, predstavio iskustva korisnika s izravnim prikazima incidenata i odabranim rješenjima kojima su preventivno onemogućeni snažniji propusti i moguće štete.

Konferenciju je zaključila Agneza Biljan, voditeljica odjela EU fondova u Verso Altima grupi predstavivši potencijale i aktualne natječaje za financiranje SOC i srodnih projekata koji će zasigurno omogućiti da, osim spremnosti, organizacije brže i snažnije pristupe odabiru nekog od dostupnih kibernetičkih rješenja.

# # #

O Verso Altima grupi:

Verso Altima grupa, poslovni je integrator međunarodno priznat u mrežnom poslovanju, IoT i digitalnoj transformaciji. S naglaskom na dizajn, razvoj, implementaciju, održavanje i upravljanje naprednim ICT rješenjima, Grupa podržava nove poslovne paradigme korisnika. Više od 170 korisnika u 50 zemalja poboljšalo je svoje poslovanje uz pomoć stručnjaka Verso Altima grupe. Sa sjedištem u Hrvatskoj i s poslovanjem u još pet zemalja Grupa kontinuirano teži poslovnoj izvrsnosti. Više: www.versoaltima.com te https://www.versoaltima.com/cyber-defense-center/.

Dodatne informacije:

Renata Čupić

press@versoaltima.com

M: +385 981897490