Nacionalna koalicija za digitalne vještine i radna mjesta

nacionalna koalicija

za digitalne vještine i radna mjesta

29. 06. 2023.

Prvi strukovni certifikat za generativnu umjetnu inteligenciju

Microsoft AI Skills Initiative

Najveći svjetski proizovđač softvera, američka tvrtka Microsoft, pokrenula je novi program za stjecanje strukovnog certifikata iz umjetne intelignecije – AI Skills Initiative. Program je obogaćen i fondom za dodjelu bespovratnih sredstava (Generative AI Skills Grant Challenge), a sastoji se od besplatno dostupnih internetskih tečajeva i alata za nastavnike.

Kad završe tečaj, polaznici će dobiti Career Essentials Certificate

Pokretanje inicijative objavio je tvrtkin odjel za humanitarne djelatnosti – Microsoft Philanthropies, a dio je širih napora te kompanije koji adresiraju nedostatak tehničkih vještina u svjetskom gospodarstvu.

“iako je dosta pozornosti usmjereno na to kako umjetna inteligencija može povećati produktivnost i ljudsku kreativnost, riječ je o tehnologiji koja pruža i pravi ocean mogućnosti u razvoju metoda učenja, napisala je Kate Behncken, potpredsjednica Odjela za humanitarne djelatnosti, Microsoft Philanthropies, na svom profilu na društvenoj mreži Linkedin.

“Moramo revolucionirati obrazovanje, a vještine rada s umjetnom inteligencijom će nam u tome pomoći.”

Inicijativa za razvoj vještina upravljanja umjetnom inteligencijom povezana je s drugim Microsoftovim platformama, kao što su Azure, LinkedIn, GitHub te ostale. Naravno, rječ je i o programu koji treba osnažiti MIcrosoftov položaj u razvoju tehnologija umjetne inteligencije.

Inicijativa za razvoj vještina upravljanja umjetnom inteligencijom uključuje i ono što Microsoft naziva prvim strukovnim certifikatom o generativnoj umjetnoj inteligenciji u internetskom učenju.

S fondom za razvoj vještina upravljanja općom umjetnom inteligencijom (Generative AI Skills Grant Challenge), koji je povezan s navedenom inicijativom, Microsoft će podržati ne-profitne udruge, društveno odgovorne tvrtke, socijalno osjetljive poduzetnike te akademske i istraživačke ustanove u osmišljavanju obrazovnih programa i primjerni umjetne inteligencije u svim projektima koji za cilj imaju postizanje neke ekonomske ili društvene dobrobiti. Zasad se ne zna koliko je Microsoft izdvojio novca u taj fond.

Više pojedinosti

(Google je sličan tečaj iz umjetne inteligencije pokrenuo prije nešto više od mjesec dana, s tečajevima o velikim jezičnim modelima, etici umjetne inteligencije i stvaranju slika uz pomoć te tehnologije.)