Nazad

Aktualno

Podijeli:

29. 06. 2022.

Proglašeni najinovativniji učenici, studenti i škole

Digitaln inkubator by Hrvatski Telekom

U organizaciji Instituta za inovacije i Hrvatskog telekoma, održane su prezentacije najuspješnijih timova učenika i studenata i dodijeljene su im vrijedne nagrade ukupnog novčanog fonda od 200.000 kuna.

Više od 2500 prijavljenih učenika osnovnih i srednjih škola te studenata iz cijele Hrvatske proteklih je nekoliko mjeseci razvijalo vlastita inovativna rješenja i jačalo svoje kreativne potencijale, a oni najuspješniji su sav uloženi trud pokazali u velikom finalu. Održane su prezentacije šest najboljih timova u osam različitih kategorija i natječaja, nakon kojih je stručni žiri u svakoj kategoriji odabrao tri najbolja projekta kojima su dodijeljene vrijedne novčane i druge nagrade.

Najbolji tim među osnovnim školama činili su učenici Osnovne škole Ljudevita Gaja iz Nove Gradiške koji su razvili Smarty aplikaciju za pomoć u učenju i unapređenju obrazovanja, dok su u sklopu srednjih škola pobijedili učenici Ekonomske i upravne škole Osijek koji su razvili Likvidatory – inovativnu društvenu igru koja pomaže povećati poduzetničku pismenost.

Institut za inovacije je posebna priznanja „Mentor inovator“ dodijelio i profesorima koji su se istaknuli kao mentori i bili kontinuirana podrška i motivacija učenicima u cijelom tom procesu, Božici Berc iz Osnovne škole Josipa Broza Kumrovec u kategoriji osnovnih škola te Sandi Duk Pritišanac iz Ekonomske i upravne škole Osijek u kategoriji srednjih škola. Posebna nagrada i titula „Škola za inovacije“ uručila se školama koje značajno potiču inovativnost i proaktivnost kod učenika, a to su Osnovna škola Vladimira Nazora Daruvar i Srednja škola Zlatar.

Osim učenika, svoje prezentacije održali su i studenti koji su odgovarali na izazove pojedinih industrija i vodećih kompanija u regiji pa su tako za natječaj Hrvatskog Telekoma pobjedu odnijeli Antonija Orešković, Tea Olivari, Jozo Pavlović, Mirna Perić i Marija Pavković Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koji su razvili VR ekosustav za razvoj sadržaja i unapređenje iskustva i doživljaja korisnika.

Studenti Marta Sudar, Martina Čolakovac i Dino Brkanić Ekonomskog fakulteta u Osijeku koji su razvili inovaciju u formi aromatiziranog čepa proglašeni su najboljima u sklopu natječaja Jamnice, dok su za se za natječaj PIK Vrbovca najboljima pokazali Fabijan Šiškić, Tajana Pancer i Antonija Štajhofer Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek koji su razvili inovativno pakiranje s indikatorima koji pomažu u očuvanju kvalitete mesa.

Odličan posao odradili su i Maja Sladović i Barbara Šebalj s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu sa svojim projektom „Pevex po tvojoj mjeri“ koji inovativnim poslovnim modelom pomaže korisnicima u realizaciji uradi sam projekata, kojima je uručena 1. nagrada u sklopu natječaja Pevex.

Među najboljima su i Karla Marjan i Ema Petrić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu s projektom „ASAMI“ platforme koja služi kao digitalni alat za razvoj novih i inovativnih proizvoda temeljem inputa korisnika i communitya koju su razvijale za natječaj Ericsson Nikola Tesla, a pobijedili su i Dora Ferjančić, Katarina Cvijanović, Filip Slonjšak, Martina Kuzmić i Juraj Obrež Ekonomskog fakulteta u Zagrebu za natječaj Poliklinike Bagatin koji su razvili inovativnu digitalnu platformu za spajanje ponude i potražnje medicinskih usluga uz pomoć automatizacije i implementacije AI tehnologije.

Posebna nagrada za generalnog pobjednika Digitalnog inkubatora pod pokroviteljstvom Hrvatskog Telekoma dodijeljena je timu koji se najviše istaknuo među pobjednicima, a to je tim „VR projekt“ koji čine prethodno spomenuti Antonija Orešković, Tea Olivari, Jozo Pavlović, Mirna Perić i Marija Pavković.

„Izuzetno smo ponosni na sve ove pametne, talentirane i kreativne mlade ljude koji su zaista dali sebe u projekte koje su razvijali. Cijeli taj svečani dio proglašenja pobjednika je bio izuzetno emotivan za sve. Ne možete ostati ravnodušni kada vidite koliko ta priznanja i pobjede znače mladima, a pogotovo kada i njih same ponesu emocije na pozornici. Sva ta pozitivna energija koju donosi ovaj projekt nekako je eruptirala na ovom finalnom eventu. Hrvatska ima izuzetan potencijal u mladima za stvaranje nove vrijednosti, a upravo je Digitalni inkubator mjesto gdje ćemo ga razvijati i trenirati kako bi gradili bolju budućnost za sve nas.“ – kazao je Filip Vrhovnik, pokretač i voditelj Digitalnog inkubatora.

Nakon ove uspješne završnice, više od 250 razvijenih inovativnih projekata i entuzijazma i želje koju su pokazali mladi željni promjena, inovacija, napretka i novih prilika – možemo sa sigurnošću reći da nam je budućnost itekako svijetla.