Nazad

eSkills arhiva

Podijeli:

17. 04. 2014.

Predsjednik Josipović postao ambasador eSkillsa

Predsjednik Ivo Josipović postao ambasador inicijative eSkills for Jobs te podržao napore poticanja mladih da svoju budućnost potraže u ICT zanimanjima

Predstavnici inicijative eSkills for Jobs 2014  okupili su se jučer na prijemu kod predsjednika, dr. sc. Ive Josipovića kako bi mu predstaviti ciljeve projekta Europske komisije koju podupire domaća ICT gospodarska i obrazovna zajednica

ZAGREB, 17. travnja, 2014. – Izaslanstvo inicijative eSkills for Jobs 2014, u čijem su sastavu bili predstavnici i partneri tog projekta, posjetili su jučer Ured predsjednika RH, dr. sc. Ive Josipovića kako bi mu detaljnije izložili okvir unutar kojeg inicijativa djeluje. Tim je povodom predsjednik Josipović postao službeni ambasador ovog projekta te će zajedno s ostalim učesnicima raditi na osvještavanju javnosti o nužnosti poticanja mladih da se u većem broju odlučuju za ICT karijere. eSkills izaslanstvo Predsjedniku je iznijelo pozitivne trendove rasta ICT sektora te mogućnosti zapošljavanje u istom. Po veličini, radi se o 11. strateškoj grani gospodarstva RH, koja pruža zanimljive prilike za razvoj hrvatske ekonomije, ali isto tako i karijerne prilike za pojedince.

Svaka zemlja koja želi postati konkurenta na kompetitivnom svjetskom tržištu, značajno ulaže u razvoj ICT sektora, obzirom na to da je on jedan od ključnih čimbenika inovacije i pozitivnih ekonomskih pokazatelja.“, naglasio je tom prilikom Ante Mandić, predsjednik udruge IT HGK.

Na sastanku se govorilo o tome na koje se sve načine Predsjednik može uključiti i dodatno pomoći ovom sektoru da još više izvozi na strana tržišta, koji postiže sve bolje rezultate i zapošljava sve više ljudi.  Dražen Oreščanin, predsjednik Udruge hrvatskih nezavisnih izvoznika – CISEx napomenuo je kako hrvatski  ICT izvoz iz godine u godinu raste te se zadnjih pet godina unatoč recesiji ostvaruje rast izvoza u Hrvatskoj od čak 78 posto, a njegova je vrijednost premašila milijardu kuna.

U posjetu Predsjedniku, izaslanstvo je predstavilo i najsvježije podatke o trenutnim trendovima na tržištu rada i razvoju zapošljavanja u ICT kategoriji. Prema posljednjim podacima portala MojPosao, jednog od partnera inicijative, u 2013. godini objavljeno je 1.604 novih oglasa za ICT zanimanja, 50 posto više u odnosu na prethodnu godinu, dok je u prvom kvartalu 2014. godine objavljeno 569 oglasa, što predstavlja povećanje za 39 posto u odnosu na isto razdoblje u prošloj godini.

Navedene brojke i pokazatelji kontinuirano potvrđuju pozitivne trendove rasta potreba za zapošljavanjem novih ICT kadrova.  Drugi značajan pokazatelj i indikator jest činjenica kako je prosječna neto plaća u ICT kategoriji za 26 posto veća u odnosu na prosjek i iznosi 6.724,00 kuna, što potvrđuje da su zanimanja u ICT sektoru dobra karijerna odluka.“, istakao je Adrian Ježina, predsjednik HUP-Udruge za informatičko-komunikacijske djelatnosti.

Na samom sastanku dogovoreno je kako će se Predsjednik uključiti u lobiranje da se državna natjecanja iz informatike u osnovnim školama počnu bodovati za upise u srednje škole. Također, aktivnije će se uključili na području bolje suradnje gospodarske diplomacije i ICT sektora te aktivno promovirati hrvatska ICT rješenja prilikom svojih diplomatskih posjeta u inozemstvu. U tu svrhu će se pripremiti info materijal  o izvoznim potencijalima domaćeg ICT sektora i prilikama za strane investitore. Jedan od zahtjeva izaslanstva bila je i zamolba da Ured Predsjednika asistira i pomogne u prikupljanju potrebnih podatka za procjenu eSkills politika i brojki o tome koliko poslodavci u Hrvatskoj ulažu u razvoj tehničkih vještina i cjeloživotno obrazovanje svojih zaposlenika, što će po zahtjevu EU Hrvatska uskoro morati obaviti, a iziskuje pristup podacima iz različitih državnih institucija i izvora. Ulaganje u cjeloživotno obrazovanje iznimno je važno kako bi radno sposobno stanovništvo ostalo konkurentno na tržištu rada, kako u hrvatskoj, tako i izvan njezinih granica.

Hrvoje Balen, nacionalni kontakt Europske komisije za provedbu projekta eSkills for Jobs, pohvalio je sve ambasadore i domaće partnere koji pomažu u promociji tehničkih, inženjerskih studija iz područja informacijsko-komunikacijskih tehnologija te naglasio kako je Hrvatska, za razliku od mnogih drugih EU zemalja, uspjela zahvaljujući i ovakvim aktivnostima, zadržati broj diplomiranih ICT stručnjaka pa čak i neznatno ga povećati. Međutim, naglasio je, za daljnje napredovanje i povećanje broja stručnjaka koji su evidentno potrebni gospodarstvu, moramo požuriti sa strukturnim promjenama, koje gospodarstvo ne može samo iznijeti.

Prilikom posjeta, Predsjednik je uputio javnu poruku svim mladima da se zainteresiraju i opredijele za karijeru u ICT sektoru jer je to industrijska grana koja zadnjih pet godina unatoč recesiji ostvaruje rast, gdje se godinu za godinom povećava potražnja za radnom snagom, a ICT karijere pružaju niz mogućnosti za daljnji profesionalni razvoj, bez kojih se danas ne može zamisliti niti jedan segment konkurentnosti gospodarstva.

eSkills izaslanstvo Predsjednika je posjetilo u sastavu: Hrvoje Balen, nacionalni kontakt Europske komisije (NCP) za provedbu projekta eSkills for Jobs 2014 u Hrvatskoj i predsjednik Upravnog vijeća Visoke škole za primijenjeno računarstvo Algebra; prof. dr. sc. Vedran Mornar, Fakultet elektrotehnike i računarstva; prof. dr. sc. Slavica Ćosović-Bajić, dekanica Tehničkog Veleučilišta Zagreb; Mislav Balković, dekan Visoke škole za primijenjeno računarstvo Algebra; Ante Mandić, predsjednik udruge IT HGK i direktor tvrtke IN2; Adrian Ježina, predsjednik HUP-Udruge informatičko komunikacijske djelatnosti i član Uprave VipNeta; Dražen Oreščanin, predsjednik Udruge nezavisnih izvoznika softvera – CISEx i direktor tvrtke Poslovna inteligencija; Ankica Paun Jarallah, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje; Igor Žonja, direktor portala MojPosao; Marijan Frković, predsjednik Hrvatskog informatičkog zbora; Jasminka Martinović, direktorica HUP-Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti te Hrvoje Kapetanović iz Microsofta Hrvatska.