Nazad

Novosti

Podijeli:

16. 11. 2020.

Peta Generacija – prijetnja ili prilika?

U organizaciji Grada Osijeka jučer je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održana panel rasprava „Peta Generacija“. Glavni cilj panela bio je otvoriti javnu raspravu vezanu uz odluku o uvođenju 5G mreže - o prednostima, nedostatcima, prijetnjama i prilikama koje donosi mreža „pete generacije“.

U organizaciji Grada Osijeka jučer je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održana panel rasprava „Peta Generacija“. Glavni cilj panela bio je otvoriti javnu raspravu vezanu uz odluku o uvođenju 5G mreže – o prednostima, nedostatcima, prijetnjama i prilikama koje donosi mreža „pete generacije“.

„Naša želja i cilj je kontinuirano razvijati poslovno okruženje u Gradu Osijeku. Okruženje koje će postojećim tvrtkama donijeti nove poslovne prilike, te uz sve ono što nose nove tehnologije dovesti do pokretanja novih poslovnih priča i avantura u gradu. Grad Osijek je moderan, pametan grad ugodnog života i grad koji svakako želi napredak.“ – uvodnu riječ dala je Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika grada Osijeka.

U uvodnom izlaganju pridružili su joj se Boris Drilo, predsjednik HUP ICT i Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

U prvom dijelu panel rasprave prigodno naslovljenom „Nova generacija – prijetnja ili prilika?“ sudjelovali su Natalija Godinić, viša stručna suradnica u Službi elektroničkih komunikacija, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture; Mate Perković, s Končar – Instituta za elektrotehnikuu d.d. te dr.sc. Saša Ceci, znanstveni suradnik Zavoda za eksperimentalnu fiziku Instituta Ruđer Bošković.

Nastavak panel rasprave pod nazivom „Budućnost za 5“ ugostio je još zanimljivih govornika: Ivan Jelušić, suosnivač i COO tvrtke Orqa, Tomislav Makar, voditelj Radne skupine za komunikacijske tehnologije i dopredsjednik HUP ICT; Hrvoje Balen, dopredsjednik HUP ICT; te Denis Sušac, predsjednik HUP ICT – podružnica Osijek.

Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju svi govornici nisu se mogli naći na jednome mjestu, no zahvaljujući tehnološkim mogućnostima uključili su se putem zasebnih LED ekrana. Aula glagoljice Ekonomskog fakulteta u Osijeku tako je jučer imala priliku ugostiti poprilično neobičnu panel raspravu koja je i izgledom odražavala tehnološki napredak, koji nam uvelike, kako navodi jedan od sugovornika Ivan Jelušić, donosi i uvođenje 5G mreže.

Peta generacija – prijetnja ili prilika?

Moderator Mislav Togonal, voditelj i urednik na HRT-u, svojim pitanjima te vještim vođenjem sugovornika uspio je pod kontrolom zadržati žustru raspravu nastalu nakon zanimljivih pitanja iz publike te onih koja su pristigla online.

Argumenti za i protiv uvođenja 5G mreže čuli su se i s jedne i druge strane. Nakon što su govornici iznijeli svoje stavove te stavove struke koju su predstavljali, nije izostajalo intrigantnih pitanja iz publike koja su pobudila želju i interes za ovom tematikom te budućim raspravama.

„Još jednom se zahvaljujem svima koji su sudjelovali na današnjem panelu, neću reći i jedna i druga strana – svi smo na istoj strani, svi jednako volimo svoj grad, svi smo jednako odgovorni prema našem gradu, stoga zahvala svima za argumentiranu raspravu. Svi želimo čuti različite stavove te, uvažavajući činjenice, doprinijeti pomirenju stavova.“ – zaključila je Žana Gamoš, navodeći kako je ovo tek prva u nizu rasprava na ovu temu.

Peta generacija – prijetnja ili prilika?

Panel rasprava održala se povodom donošenja akcijskog plana Europske komisije 5G za Europu“ u kojem je, između ostalog, propisano da svaka država članica mora do kraja 2020. imati minimalno jedan „5G grad“, odnosno minimalno jedan grad u kojem je omogućeno pružanje komercijalnih 5G usluga.