Nazad

Podijeli:

19. 10. 2022.

Narodno učilište Rijeka

Narodno učilište ustanova za obrazovanje i kulturu osnovano je krajem srpnja 1945. godine kao Narodno sveučilište Rijeka. Sveučilište je u svom početku bilo općeobrazovna institucija koja je imala karakter škole za široke mase. Tadašnje Sveučilište imalo je za cilj zadovoljiti kulturno-prosvjetne potrebe naroda u gradu i selu i podizati prosvjetnu razinu pučanstva. Ustanova je kroz povijest mijenjala naziv od Narodnog sveučilišta na Sušaku od 1945. godine, Radničkog sveučilišta od 1953. do Narodnog sveučilišta d.o.o. od 1992. godine. Stupanjem na snagu zakona o ustanovama 2001. ustanova dobiva današnji naziv.

Danas Narodno učilište raspolaže s vlastitom poslovnom zgradom u kojoj je smješteno 14 učionica, dvorana s 80 mjesta i knjižnica s bogatim specijaliziranim knjižnim fondom. Imamo i specijalizirane kabinete za izvođenje stručne nastave: za fizioterapeutske tehničare, za farmaceutske tehničare, kozmetičare i masere, za vizažiste, za računarstvo, praktikum za posluživanje, multimedijalni kabinet za učenje stranih jezika, praktikum za slikarstvo i kiparstvo te učionice za glazbeno obrazovanje. Također imamo i suvremeni kabinet za obrazovanje njegovateljica, kabinet za krojenje i šivanje te suvremeno opremljenu kuhinju za izvođenje praktične nastave za programe osposobljavanja i usavršavanja u kuharstvu.

Naši predavači teorijskih predmeta i voditelji praktičnih vježbi su vrsni profesionalci iza kojih stoji višegodišnje iskustvo u struci i edukaciji odraslih, koji svoje znanje učinkovito prenose drugima na ležeran i zabavan način.

S više od 150 programa Narodno učilište zadovoljava potrebe pojedinaca i zajednice za obrazovanjem i kulturom te promiče ideju o cjeloživotnom učenju. Zbog iskustva i tradicije kao i stalnih ulaganja u osuvremenjivanju uvjeta nastave i nastavnih metoda te razvoja novih programa, vodeća smo ustanova u obrazovanju odraslih i izvan granica naše županije.