Nazad

Podijeli:

27. 10. 2022.

Carnet

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET javna je ustanova koja djeluje u sklopu Ministarstva znanosti i obrazovanja u području informacijsko-komunikacijske tehnologije i njezine primjene u obrazovanju. Svoju povijest CARNET započinje 1991. godine kao projekt tadašnjega Ministarstva znanosti i tehnologije te postaje prvi i jedini pružatelj internetskih usluga u Hrvatskoj. Četiri godine poslije Vlada RH donosi Uredbu o osnivanju ustanove CARNET radi inoviranja obrazovnoga sustava te poticanja napretka pojedinaca i društva u cjelini s pomoću IKT-a.

CARNET mreža privatna je mreža akademske, znanstvene i istraživačke zajednice Republike Hrvatske, kao i institucija u sklopu osnovnoga i srednjoškolskoga obrazovnog sustava. Naše usluge dostupne su ustanovama osnovnoga i srednjega školstva, ustanovama iz sustava znanosti i visokoga obrazovanja, kao i brojnim javnim ustanovama poput određenih ministarstava, bolnica itd. Preko CARNET mreže povezano je 4130 lokacija ustanova širom Hrvatske. Naši su pojedinačni korisnici učenici, nastavnici, studenti, profesori, znanstvenici i drugi zaposlenici ustanova članica CARNET-a, a u segmentu sigurnosti na internetu i svi građani Republike Hrvatske.

Usmjerenost na korisnike osnovna je motivacija više od 180 CARNET-ovih zaposlenika u šest gradova – Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu, Puli i Dubrovniku – koji svojim znanjem i iskustvom unapređuju svakodnevno poslovanje ustanove.

Prateći najnovije trendove u području IKT-a, infrastrukture i obrazovanja tijekom godina osmišljavamo različite projekte i razvijamo nove usluge. Trenutačno svojim korisnicima nudimo njih više od 70 u rasponu od obrazovanja i osposobljavanja do multimedije, računalne sigurnosti i korisničke podrške. Svim uslugama oni pristupaju putem elektroničkoga identiteta u sustavu AAI@EduHr.

Usto, pružamo korisničku podršku za sustave Ministarstva znanosti i obrazovanja – e-Maticu i Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole, a u sklopu sustava e-Građani razvili smo e-Građani mToken vjerodajnicu. Naša najpoznatija usluga je e-Dnevnik – mrežna aplikacija namijenjena vođenju razredne knjige u elektroničkom obliku koju koristi većina škola u Republici Hrvatskoj.

S ciljem izgradnje digitalno zreloga društva, od ožujka 2015. godine, provodimo program “e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće”. Prva faza programa – pilot-projekt „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola”, završila je u kolovozu 2018. Glavni rezultat pilot-projekta je povećanje razine digitalne zrelosti u 10 posto osnovnih i srednjih škola. U suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja započeli smo drugu fazu programa kojom do 2022. godine planiramo obuhvatiti sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj.

Sudjelujemo u važnim nacionalnim i međunarodnim programima i projektima, ovisno o dostupnosti resursa. Sudjelujemo i u brojnim međunarodnim aktivnostima te surađujemo s drugim europskim akademskim i istraživačkim mrežama, organizacijom GÉANT Association i organizacijama koje su zadužene za upravljanje internetskim resursima u svijetu.