Nazad

eSkills arhiva

Podijeli:

22. 09. 2016.

Održana radionica s predstavnicima ICT industrije o budućem razvoju digitalnih vještina u EU i Hrvatskoj

U organizaciji inicijative „eSkills for Jobs“ Hrvatska i predstavnice Republike Hrvatske u Stručnoj radnoj podskupini za digitalne vještine pri EU DG Connectu (podskupini strateške skupine za Jedinstveno digitalno tržište Europske unije), održana je radionica na temu budućeg razvoja digitalnih vještina, IT sektora i tržišta rada. Na radionici su sudjelovali predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore udruženja IT-a, predstavnici CISExa te partneri inicijative eSkills for Jobs Hrvatska, kao i predstavnici javnog sektora.

U konstruktivnoj raspravi izloženi su svi problemi s kojima se struka susreće, kako poslodavci tako i udruge i organizacije koje rade na razvoju digitalnih vještina u Hrvatskoj. Sudionici su predložili rješenja za neke od problema te smjernice koje bi trebalo prihvatiti i slijediti na državnoj i EU razini kako bi se povećao stupanj razvoja digitalnih vještina među građanima.

Radionica je organizirana s ciljem prikupljanja povratnih informacija predstavnika ICT industrije u Hrvatskoj – poslodavaca i struke, vezanih uz konkretna pitanja unaprjeđenja i potreba za digitalnim vještinama u budućnosti radi doprinosa Republike Hrvatske strateškom dokumentu na kojem radi Stručna radna podskupina za digitalne vještine, kao i da bi se prikupljene informacije mogle ugraditi u buduće aktivnosti, identificirati ključni izazovi, promovirati najbolje prakse te donijeti prijedlozi konkretnih mjera kojima bi se postigao bolji razvoj digitalnih vještina u Europi, pa tako i Hrvatskoj.

Sudionici radionice su prikupljene ideje grupirali u kategorije. Definirali su osam kategorija, čime su određena i sljedeća ključna područja izazova na koja je potrebno odgovoriti:

  1. Strategije, poticaji, porezi, zakonodavni okvir
  2. Malo i srednje poduzetništvo (i IKT)
  3. Država/e-usluge
  4. Lokalna samouprava
  5. Radnici i zapošljavanje
  6. Obrazovanje
  7. Infrastruktura
  8. Promocije i kampanje

Zaključci s ove radionice oblikovati će se u radni dokument, koji će na sastanku radne skupine Europske komisije prezentirati hrvatska predstavnica Stručne radne podskupine za digitalne vještine pri EU DG Connectu, Branka Vuk.

Zadatak radne skupine je doprinos implementaciji Novog programa za vještine za Europu (objavljenog u lipnju 2016.) te Strategiji jedinstvenog digitalnog tržišta. Jedna od preporuka EU državama članicama jest da do lipnja 2017. godine na temelju ciljeva koji će biti definirani kao rezultat rada ove Stručne radne podskupine razviju nacionalne strategije razvoja digitalnih vještina, no valja napomenuti da preporuke nisu obvezujuće.