Nazad

Novosti

Podijeli:

09. 09. 2020.

Novi zakon o strancima mora biti fleksibilan: Ukidanjem kvota ne smijemo stvoriti kompliciraniji model od prethodnog

Poslodavci okupljeni u HUP-u smatraju da se pri izmjenama Zakona o strancima treba voditi računa i o što jednostavnijoj primjeni Zakona. Pozitivne promjene, kao što je uvođenje beskvotnog sustava zapošljavanja, ne smiju biti kompromitirane stvaranjem kompliciranijeg i rigidnijeg modela od prethodnog, koji bi poslodavce onemogućio u novom zapošljavanju. Prvenstveno, očekujemo da novi sustav omogući jednostavnije i brže zapošljavanje stranaca od prethodnog modela, u slučaju da domaćih radnika nema na tržištu rada.

Podsjećamo, mnogi sektori hrvatskoga gospodarstva godinama se suočavaju s nedostatkom radne snage. Dosadašnji sustav kvota nije odgovarao zahtjevima suvremenog doba, bio je zastario i prespor za potrebe modernog i dinamičnog tržišta rada. HUP se opetovano zalagao za uvođenje liberalnijeg modela koji ne poznaje kvote, a kojim bi se radnike iz inozemstva moglo zaposliti ovisno o trenutnim potrebama određene tvrtke tj. poslodavca. Novi Zakon o strancima predlaže upravo takav model s čime je HUP suglasan, ali smatramo da se uz uvođenje beskvotnog modela moraju olakšati i uvjeti koji su zadani u trenutnom prijedlogu Zakona, a koji predstavljaju ograničenja poslodavcima kakva nije imao ni kvotni sustav.

Mnogim je uvjetima koji su zadani novim prijedlogom Zakona naprosto nemoguće udovoljiti u trenu kada poslodavac treba hitno zaposliti novu radnu snagu, navodimo samo neke od njih:

  • Potvrda Porezne uprave kao dokaz da poslodavac nema dugovanja po osnovi svih javnih davanja (ukoliko poslodavac kasni samo jedan dan s plaćanjem PDV-a, ne može zadovoljiti ovaj uvjet)
  • Provođenje testa tržišta na HZZ-u – nejasna je provedba ovog testa i uloga države kao posrednika u zapošljavanju između poslodavca i radnika
  • Komplicirano i dugotrajno ishođenje studentskih viza za strane studente (npr. obaveza fizičkog dolaska na intervju, materijali isključivo na hrvatskom jeziku itd.)

Zahtjeve za pojednostavljivanjem navedenih uvjeta HUP će i dalje komunicirati prema Vladi RH s ciljem stvaranja što kvalitetnijeg Zakona kojim će poslodavci moći efikasnije i brže zapošljavati nove kadrove te tako podići vlastitu konkurentnost.