Nazad

eSkills arhiva

Podijeli:

18. 10. 2016.

Mislav Sever, student iz Zagreba, dobitnik europske nagrade za mladog digitalnog talenta

Europska komisija i inicijativa eSkills for Jobs organizirali su po drugi put natječaje kojima žele potaknuti, kako mlade, tako i njihove učitelje i profesore na razvoj digitalnih vještina i inovacija.

Na krovnoj eSkills for Jobs konferenciji, koja se jučer i danas održava u Bratislavi, tijekom slovačkog predsjedavanja Vijećem ministara Europske unije, dodijeljene su nagrade u tri kategorije – „Young Digital Talent“, „Innovative App Developer“ i „Outstanding Digital Skills Developer“.

U kategoriji „Young Digital Talent“ nagradu je osvojio Mislav Sever, student informacijskih znanosti i mladi IT stručnjak iz Zagreba, koji je svojom video igrom napravljenom u Scratchu osvojio žiri. Kako su pojasnili prilikom dodjele nagrade, glavni je kriterij za odabir bila kompleksnost koda od kojeg se sastojala video igra.

Mislav Sever

Mislav Sever

Žiri sastavljen od tri stručnjaka ocjenjivao je prijavljene radove prema kriteriju originalnosti, interakcije igrača, samog izgleda igre i slično te su tome pridodani „likeovi“ koje je video igre prikupio na eSkills for Jobs YouTube kanalu. Mislavova igra, „Medieval Castle Siege„, u kojoj je cilj obraniti dvorac od napadača, osvojila je žiri kompleksnim kodom, zanimljivom grafikom i igrivošću.

https://youtu.be/jyXVnB5s5Zw

Već sam prošle godine sudjelovao u natječaju koji je organizirao eSkills for Jobs i prijavio se, međutim lani nisam prošao dalje. Ove sam godine pomnije proučio propozicije natječaja, razmislio kako bi jedna dobra igra trebala izgledati – a da ju pritom i ja želim igrati – te sam se prijavio i ušao u finale“, rekao je još vidno uzbuđen Mislav Sever nakon dodjele nagrade za najboljeg mladog digitalnog talenta. Mislavova je nagrada pozivnica na CiscoLive! tjedan koji će se održati u Berlinu od 22. do 24. veljače, a gdje će imati priliku sudjelovati i u poznatom  Academy Dayu tvrtke Cisco.

Zanimljivo je da je nagrada otišla u ruke apsolventa informacijskih znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji trenutno priprema diplomski rad i odnedavno radi u Enterprise Coreu tvrtke Infobip, a koji do natjecanja nikad nije programirao u Scratchu, iako ima dosta iskustva u drugim programskim jezicima poput Pythona. Za izradu pobjedničke igre bilo mu je, uz sve fakultetske i poslovne obaveze, potrebno nešto više od dva tjedna, što je uključivalo kako izradu sve potrebne grafike i vizuala, tako i samo programiranje.

Mislav Sever i Hrvoje Balen, nacionalni koordinator inicijative eSkills for Jobs u Hrvatskoj

Mislav Sever i Hrvoje Balen, nacionalni koordinator inicijative eSkills for Jobs u Hrvatskoj

„Mislav na najbolji mogući način prezentira kakve prilike donosi digitalno doba i razvoj digitalnih vještina, iako po svojoj vokaciji dolazi iz društveno-humanističkih znanosti, dokazao je da ovo područje nije rezervirano samo za inženjere, matematičare i prirodoslovce. Dopustite mi da vjerujem kako će i ova nagrada ‘Young Digital Talent’ ukazati da je računalno programiranje tema koja se bez problema može naći u redovnom obrazovnom programu i koja ne diskriminira već svima daje priliku razumjeti globalni digitalni svijet, a nekima i mogućnost da ga mijenjaju. Čestitam Mislavu na nagradi u ime inicijative eSkills for Jobs koja je svih ovih godina promovirala upravo važnost stjecanja digitalnih vještina u svim dobnim skupinama te se nadamo da će se trend razvijanja digitalnih vještina nastaviti i u budućnosti“, rekao je na kraju Hrvoje Balen, nacionalni kontakt za provedbu inicijative eSkills for Jobs u Hrvatskoj.