Nazad

eSkills arhiva

Podijeli:

02. 12. 2015.

Inicijativa eSkills i radna skupina za izradu kurikularne reforme suglasni po pitanju nužnosti izmjena programa informatike u osnovnim školama

Predstavnici ekspertne radne skupine koja radi na novoj kurikularnoj reformi i predstavnici eSkills inicijative, koja je oko sebe okupila širu IT zajednicu, suglasni su po pitanju nužnosti provedbe izmjena u kvaliteti programa Informatike u osnovnim školama.

Predstavnici ekspertne radne skupine koja radi na novoj kurikularnoj reformi i predstavnici eSkills inicijative, koja je oko sebe okupila širu IT zajednicu, suglasni su po pitanju nužnosti provedbe izmjena u kvaliteti programa Informatike u osnovnim školama.

Drago nam je da je IT industrija okupljena oko eSkills inicijative ovom akcijom ukazala na problem koji trenutno postoji vezano uz program Informatike u školama. Radna skupina koja radi na cjelovitoj kurikularnoj reformi suglasna je s time da su izmjene u sklopu predmeta Informatike nužne. Zajedničkim razgovorima uvidjeli smo velike sličnosti u promišljanju o konkretnim promjenama u kvaliteti sadržaja te ćemo zajedničkim snagama raditi dalje da dođemo do zadovoljavajućeg cilja“, istaknuo je dr. sc. Boris Jokić, voditelj ekspertne radne skupne za provođenje kurikularne reforme.

Kurikularna reforma je dugotrajan proces a nužno je pokrenuti konkretne korake čim prije, budući da se unaprjeđenje obrazovanja u području STEM-a (Science Technology Engineering Mathematics) nametnulo kao globalni imperativ koji se više ne smije odgađati, niti Hrvatska po tom pitanju više može čekati.

IT industrija se stavila na raspolaganje ekspertnom timu koji radi na kurikularnoj reformi. Potrebno je napraviti akcijski plan koji će pokrpati trenutno stanje do trenutka kad će novi kurikul za Informatiku biti u primjeni. Mnoge škole već danas imaju računala i što je još važnije kvalitetne nastavnike i profesore te predlažemo da se odmah unutar postojećeg programa dodaju fakultativne radionice programiranja/kodiranja, koje će poticati i razvijati logičko razmišljanje, naročito kod učenika nižih razreda osnovne škole, kako bi se razvijali u dosegu i trajali do uvođenja obaveznog programiranja u osnovne škole“, naglasila je Vedrana Miholić, ambasadorica eSkills inicijative te jedna od potpisnica upućenog Otvorenog pisma budućem premijeru.

Zajedničkom suradnjom predstavnici eSkills incijative i predstavnici ekspertne radne skupine koja radi na reformi mogu brže i kvalitetnije doći do zajedničkog cilja – promjeni kvalitete sadržaja predmeta Informatike, ali i pružiti podršku da se lakše prebrodi jaz u prijelaznoj fazi, dok se ne započne s konkretnom primjenom kurikularne reforme u školama.

Zajednički nam je cilj pokušati olakšati uvođenje kvalitetnih sadržaja Informatike u osnovnim školama čim prije, kako bi djeca počela razvijati svoje logičko razmišljanje kroz radionice programiranja što ranije“, još je jednom istaknula Miholić.

eSkills inicijativa i dalje poziva građane da je podrže te nastavlja prikupljati potpise kako bi spremno dočekali novu predsjednicu ili predsjednika Vlade RH, s kojom/im će se inicirati hitan sastanak radi dobivanja podrške za razradu konkretnih daljnjih koraka i razvijanja suradnje za kvalitetniji program Informatike u školama, a koji je sastavni dio provedbe ukupne Strategije obrazovanja Republike Hrvatske.