Nazad

eSkills arhiva

Podijeli:

03. 11. 2016.

Inicijativa eSkills for Jobs podigla je svijest o važnosti digitalnih vještina u EU, uz niz značajnih uspjeha i u Hrvatskoj

Na konferenciji u Bratislavi predstavnici Europske komisije izrazili su zadovoljstvo projektima odrađenima u sklopu inicijative eSkills for Jobs kao i konkretnim učincima koji se mogu primijetiti na europskom tržištu rada. Hrvatska je aktivno uključena u europsku inicijativu eSkills for Jobs od 2012. godine te je u tom periodu organiziran velik broj događaja i medijskih kampanja, a tri su dionika hrvatskog ogranka inicijative i među prvim potpisnicima Deklaracije iz Bratislave.

Kampanja Europske komisije za podizanje svijesti o važnosti i potrebama za digitalnim vještinama – eSkills for Jobs – pokrenuta je 2010. godine s ciljem da se smanji raskorak između potražnje i ponude pojedinaca s digitalnim vještinama na tržištu rada. Prema procjeni aktualnih istraživanja, taj je raskorak sada predvidljivo smanjen za 2020. godinu s 1 milijuna (procjena iz 2010.) na oko 756.000 radnika (procjena iz 2015.), a što se može smatrati velikim uspjehom ove inicijative.

Na konferenciji koja je održana prije desetak dana u Bratislavi pod pokroviteljstvom Predsjednika Slovačke Republike, Andreja Kiske, predstavljeni su rezultati cjelokupne inicijative eSkills for Jobs. U sklopu inicijative koja je utjecala na razvoj i primjenu digitalnih vještina koje pokreću gospodarstva zemalja Europske unije tijekom svih ovih godina održano je preko 5.500 događanja koja je posjetilo više od 3,4 milijuna ljudi. Provedene su multimedijske kampanje koje su se obraćale mladima, IT stručnjacima i profesionalcima, kao i donositeljima odluka i političarima u svakoj pojedinoj zemlji, a koje su imale doseg do milijuna ljudi i koje su značajno pomogle u promociji digitalnih karijera.

Od 2012. i Hrvatska je aktivno uključena u kampanju eSkills for Jobs kroz aktivnosti nacionalnog koordinacijskog odbora inicijative uz suradnju niza dionika te partnera – u zajedničkim su aktivnostima tijekom godina sudjelovali Visoko učilište Algebra, Fakultet elektrotehnike i računarstva, CARNet, Microsoft, Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Tehničko veleučilište u Zagrebu, CISEx – Hrvatska udruga nezavisnih izvoznika softvera, Hrvatska udruga poslodavaca, STEP RI, Agencija za znanost i visoko obrazovanje, MojPosao i EduCentar, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatska gospodarska komora, Udruga darovitih informatičara Rijeke, Centar za tehničku kulturu Rijeka i mnoge druge strukovne udruge te brojni pojedinci.

Visoko učilište Algebra, CISEx i Hrvatska udruga poslodavaca također su, u ime Hrvatske, među prvim potpisnicima Deklaracije iz Bratislave kojom se promiče važnost digitalnih vještina te utvrđuje daljnji razvoj Europske unije i pojedinih zemalja u području digitalne ekonomije, zajedničkog tržišta i stjecanja digitalnih vještina među svim skupinama građana. U Hrvatskoj je u od početka provedbe inicijative eSkills for Jobs održano preko 100 događanja i medijskih aktivnosti za koje se procjenjuje kako su imale doseg do više od 2,5 milijuna hrvatskih građana, od čega je inicijativa za bolju nastavu informatike u osnovnim školama posebno privukla pažnju javnosti i medija. Više informacija o svim aktivnostima hrvatskog ogranka inicijative može se pronaći na www.eskills.hr.

Rezultati lokalnog ogranka inicijative eSkills for Jobs vidljivi su i kroz lagani, ali osjetni porast interesa za studijima koji su vezani uz STEM područje – znanost, tehnologiju, matematiku, inženjerstvo, uključujući i računarstvo, što nam je posebno drago jer pokazuje da su mladi sve više svjesni vrata koja im danas, ali i u budućnosti, otvaraju digitalne vještine i ova zanimanja. Budući da se očekuje skoro formiranje nacionalnih koalicija za digitalne vještine i radna mjesta, u skladu s novom strategijom i nastojanjima Europske unije na ovom području, kao nacionalni ogranak inicijative eSkills for Jobs stojimo na raspolaganju u tom procesu i možemo ponuditi odlične veze s ključnim dionicima u sektoru kao i veliko iskustvo u promociji ove tematike koja je od strateške važnosti i za Hrvatsku“, naglasio je Hrvoje Balen, nacionalni koordinator inicijative eSkills for Jobs za Hrvatsku.

Antti Peltomäki, zamjenik generalnog direktora DG GROW Europske komisije

Antti Peltomäki, zamjenik generalnog direktora DG GROW Europske komisije

Antti Peltomäki, zamjenik generalnog direktora DG GROW Europske komisije rekao je u Bratislavi: “Cijela eSkills kampanja bila je fantastično putovanje i postigli smo mnogo toga, ali ne možemo još reći da smo stigli do cilja. I dalje postoji raskorak u pogledu digitalnih kvalifikacija pojedinaca i tvrtki, no sada je odgovornost na Koaliciji za digitalne vještine i radna mjesta te pojedinim državama članicama da još aktivnije odigraju tu ulogu“.

Koalicija za digitalne vještine i radna mjesta Europske komisije bit će predstavljena u prosincu ove godine, najavljeno je na konferenciji u Bratislavi, a glavni su akcijski elementi tog plana sadržani u dokumentu Europske komisije “New Skills Agenda for Europe”.

Zemlje članice bit će pozvane da oforme vlastite nacionalne koalicije te da razviju svoje nacionalne strategije koje će biti usklađene s planom Europske komisije do sredine 2017., u čemu hrvatski ogranak inicijative eSkills for Jobs planira i dalje aktivno sudjelovati.