Nazad

eSkills arhiva

Podijeli:

15. 07. 2015.

ICT sektor kontinuirano raste iz godine u godinu, a njegov daljnji razvoj naviše će ovisiti o tome hoćemo li imati dovoljno ICT stručnjaka

Hrvatski ICT sektor jedna je od gospodarskih grana koja je u proteklih sedam kriznih godina bilježila konstantan rast, istaknuto je na druženju s novinarima u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Trend otvaranja novih radnih mjesta naročito je izražen u području razvoja softvera i računalnih usluga, koji raste po prosječnoj godišnjoj stopi od 10% u zadnjih sedam godina.

Proteklih godina ICT sektor bilježio je i rast broja zaposleni i izvoza, no iako ima potencijala za još veći rast, nedostaje kvalitetne i školovane radne snage

ZAGREB, 15. 7. 2015. – Hrvatski ICT sektor jedna je od gospodarskih grana koja je u  proteklih sedam kriznih godina bilježila konstantan rast, istaknuto je na druženju s novinarima u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Trend otvaranja novih radnih mjesta naročito je izražen u području razvoja softvera i računalnih usluga, koji raste po prosječnoj godišnjoj stopi od 10% u zadnjih sedam godina.

U periodu od 2008. do 2014. godine broj zaposlenih u ICT sektoru povećao se za 57 posto pa je tako krajem 2014. godine u 3.446 tvrtke bilo zaposleno 22.338 ljudi. Većina tih tvrtki svoje proizvode i usluge nudi na stranom tržištu čime uvelike doprinose rastu izvoza, čak četvrtina prihoda IT tvrtki dolazi iz izvoza.

Ukupno gledano, ICT sektor u Hrvatskoj u 2014. godini ostvario je prihode od 22 milijarde kuna, a izvezao je gotovo 2,5 milijardi kuna vrijednih proizvoda i usluga.  Zanimljivo je da je tijekom prošle godine, prema podacima portala Moj posao, oglašeno oko 2.000 otvorenih radnih mjesta u ICT-u, što je povećanje od 16 posto u odnosu na godinu ranije. S druge strane na tržište rada godišnje iz sustava visokog obrazovanja izađe tek 1.500 ljudi.

„ICT sektor je jedan od rijetkih sektora u Hrvatskoj u kojem značajno raste dodana vrijednost, a broj zaposlenih prošle je godine rastao još jedino u sektoru javnog obrazovanja. Daljni rast i razvoj ICT sektora ponajviše će ovisiti o tome hoćemo li imati dovoljno stručnjaka koje ćemo moći zaposliti na odgovarajućim mjestima – a upravo taj bi faktor nedostatka odgovarajućeg profila stručnjaka mogao spriječiti ili usporiti daljnji razvoj ICT sektora u Hrvatskoj“, istaknuo je Hrvoje Balen, predsjednik upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra i nacionalni kontakt Europske komisije za provedbu eSkills inicijative u Hrvatskoj.

U slučaju Hrvatske problem je sadašnja struktura radne snage u ICT sektoru: više od polovice radne snage su oni koji imaju srednju razinu obrazovanja, a to je profil osoba koje poslodavci više ne traže i ne zapošljavaju bez daljnje edukacije i usavršavanja.

„Uvjeren sam da ovu skupinu treba posebno adresirati kroz buduće mjere obrazovanja odraslih osoba srodnih kvalifikacija jer ćemo rezultate cjelokupne reforme obrazovanja osjetiti tek 2035. godine, ako ćemo čekati da ta reforma poluči prve rezultate“, naglasio je Balen.

Udruga HUP-ICT danas je prezentirala podatke o trenutačnom stanju ICT sektora u Hrvatskoj

Naime, hrvatski obrazovni sustav iz visokog obrazovanja plasira na tržište rada tek oko 1.500 stručnjaka za računarstvo i IT, a taj broj već sad ne zadovoljava ni hrvatske potrebe. Uz aktivnosti usmjerene na smanjenje ispadanja studenata iz tehnoloških fakulteta, ulaganjem u dokvalifikacije srednje obrazovanih osoba i prekvalifikacije osoba sa srodnim visokim obrazovanjem, mogli bismo lakše premostiti nedostatak kvalificirane radne snage i poboljšati njenu strukturu kako bi bolje odgovarala potrebama tržišta rada.

Problem je, dijelom i što mladi ne pokazuju značajniji interes za upisivanje inženjerskih i prirodoslovnih studija koji uključuju matematiku, računarstvo i srodne znanstvene grane. Prema istraživanju koje je potkraj 2014. provela Agencija za znanost i visoko obrazovanje, interes mladih, temeljem rangiranja studija prije njihova upisa, proteklih je godina u blagom porastu što se tiče interesa za studije računarstva, međutim nikako ne ohrabruje podatak kako 41 posto mladih ne završava prvu godinu studija, dok je prolaznost do treće godine tek 55 posto.

„ICT industrija iz godine u godinu raste, no potencijal nije iskorišten do kraja. Kao sektor hodamo naprijed, a mogli bismo trčati. Potrebno je samo stvoriti okruženje u kojem ICT može iskoristiti svoj puni potencijal. Nedostaje radne snage koja bi mogla pratiti razvoj ICT industrije u Hrvatskoj jer ne “proizvodimo” dovoljno stručnjaka niti za hrvatske potrebe“, naglasio je Adrian Ježina, predsjednik HUP-ICT udruge.

Upravo zbog sveg navedenog, inicijativa „eSkills for Jobs“, koja se u Hrvatskoj provodi već četvrtu godinu za redom, tijekom 2015. i 2016. godine pripremit će raznolik program događanja i komunikacijskih aktivnosti čiji će cilj biti informirati studente, nezaposlene, ICT profesionalce te male i srednje velike tvrtke o velikim mogućnostima koje se pružaju u području ICT-a.

„eSkills for Jobs“ je projekt Europske komisije, pokrenut zajedno s inicijativom „Grand Coalition for Digital Jobs“, kroz čak tri europska direktorata – DG Connect, DG Enterprise & Industry i DG Employment, Social Affairs and Inclusion. Od jeseni planira pokrenuti niz aktivnosti i kampanja u Hrvatskoj kako bi se još više animirali mladi za odabir ICT zanimanja i karijera.