Nazad

Aktualno

Podijeli:

25. 03. 2022.

HRVOJE JOSIP BALEN iz Algebre novi je predsjednik HUP-ICT Udruge

Na Izbornoj Skupštini HUP- Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti izabrano je novo vodstvo. Za predsjednika Udruge u narednom mandatu izabran je Hrvoje Josip Balen, osnivač i suvlasnik Algebre, a za zamjenika predsjednika Siniša Đuranović, stariji potpredsjednik, prokurist, Hrvatski Telekom.

Krajem prošle godine Udruga je obilježila 20 godina postojanja. Kroz svoj dvadesetogodišnji rad i aktivnosti, Udruga je nastojala stvarati konkurentno okruženje za poduzetništvo i društveni napredak te tako dodati vrijednost svojim članicama i na taj način utjecati i na povoljnije okruženje za daljnji rast i razvoj ICT industrije. Djelujući na ovim osnovama kroz sinergiju efikasnije i profesionalne organizacije Udruga se profilirala kao jedan od najutjecajniji čimbenika u razvoju okruženja za suvremeno poduzetništvo.

Novoizabrani predsjednik Udruge Hrvoje Josip Balen  zahvalio je članovima na povjerenju, te istaknuo : „ICT sektor je perjanica hrvatskog gospodarstva i najpotentnija gospodarska grana, međutim činjenica je da se u drugim, nama sličnim, ali i konkurentnim EU zemljama, ICT razvija brže i po većim stopama. U nadolazećem razdoblje ključno će biti osigurati izmjene porezne politike koje će značajno smanjiti porezno optetećenje rada te time omogućiti zadržavanje ICT profesionalaca i omogućiti privlačenje novih. Ovo je neophodno i radi suzbijanja nelojalne konkurencije s kojom su trenutno suočene ICT kompanije registrirane u Hrvatskoj. Potrebna nam je i transformacija industrije te poticaj onim ICT tvrtkama koje temeljem istraživanja i razvoja mogu razviti vlastite digitalne proizvode i platforme što nosi značajno veću dodanu vrijednost u odnosu na ICT usluge. Iz tog razloga nam je neophodna dodatna vertikala u Strategiji pametne specijalizacije (S3) na kojoj intenzivno radimo s Ministarstvom gospodarstva, čime će se tvrtkama omogućiti značajno širi dostup do istraživačko-razvojnih sredstava iz nacionalnih alokacija EU fondova, ali i Horizona ili Interrega.

 

Svjestan sam i činjenice da kao ICT sektor moramo na još višu razinu podići suradnju sa svim tijelima koja sudjeluju u digitalizaciji države i društva jer su sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i Višegodišnjeg financijskog okvira, iznimno velika te zahtijevaju iznimno preciznu koordinaciju u procesu odluke kako će se investirati, provoditi projekti, osiguravati kvaliteta i postizati ciljevi ispregovarani s Europskom komisijom.

 

Zbog nezaustavljive dinamike digitalizacije, potpuno nove energetske strategije EU i novih prilika koje će tražiti suradnju ‘zelenog’ i ‘digitalnog’ vrlo je vjerojatno da će se otvarati i prilike za hrvatski ICT sektor, a mi ćemo ih nastojati adresirati i kroz pojačanu suradnju s drugim HUP granskim udrugama.

 

Nastojat ću jačati veze ICT sektora i znanstveno-obrazovne zajednice kako bi se kreiralo što više inovacija i primijenjenih digitalnih produkata, ali i pomagati da bazu naših ICT profesionalaca jačamo organski kroz nekoliko razina obrazovanja. Međutim, gledajući zajedničke EU ciljeve o eksponencijalnom rastu broja digitalnih profesionalaca, jasno je da je to i prilika i prijetnja, te se nadam da će Vlada prihvatiti naše vrlo detaljno razrađene prijedloge redizajna procesa imigracije gotovih profesionalaca i studenata iz raznih dijelova svijeta kako bismo stvorili temelj da ICT industrija u sljedećih 5 do 10 godina čak i pretekne turizam kao trenutno vodeću gospodarsku granu.”

 

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam izabran na Skupštini HUP-a ICT za zamjenika predsjednika Udruge. Pred nama je važno razdoblje u kojem moramo podići ICT sektor sa razine prepoznatljivosti na razinu istinskog pokretača gospodarskog napretka i društvenih promjena. Za to će biti potrebno još veće razumijevanje, podrška i poticaj države u područjima javnih politika i regulacije u vezi sa investicijama i uvjetima poslovanja. S druge strane siguran sam da ćemo i mi sudionici sektora dati doprinos u postizanju tog cilja svojim radom i ulaganjima ali isto tako i angažmanom kroz našu udrugu HUP ICT,“ istaknuo je Siniša Đuranović.

 

Boris Drilo, dosadašnji predsjednik HUP-ICT Udruge poručio je: „Ponosan sam što sam mogao biti u ovoj poziciji i predstavljati ICT sektor kroz Udrugu koju smo učinili najznačajnijom ICT udrugom u Hrvatskoj. Veliko hvala svima na odličnoj, otvorenoj i konstruktivnoj suradnji. Moj angažman u HUP-u će se i dalje nastaviti kroz funkciju člana krovnog izvršnog odbora, gdje ću i dalje nastaviti raditi na temama iz ICT područja.“