02. 05. 2022.

Građani EU nisu vješti koliko misle

Bijela knjiga o digitalnim vještinama

Europska organizacija All Digital, konzultantska kuća Ernest&Young i tvrtka Huawei, objavile su Bijelu knjigu o digitalnim vještinama i talentima koja pokazuje kako građanima Europske unije nedostaje digitalnih vještina.

Istraživanje pokazuje kako će dvije trećine Europljana u slijedeće tri godine morati usavršiti digitalne vještine kojima vladaju, kako bi se postigli ciljevi postavljeni u Akcijskom planu EU za digitalno obrazovanje. Štoviše, čak dvadeset posto zaposlenih u informatičkom i telekomunikacijskom sektoru ispod su razine vladanja digitalnim vještinama koje su im potrebne za posao.

Kako bi podigli svijest o nedostatku digitalnih vještina i potaknuli građane (i tvrtke) Europe na usavršavanje, All Digital, Ernest&Young i tvrtka Huawei pokrenuli su kviz čije rješavanje pokazuje koje digitalne vještine treba poboljšati. Kviz se pokreće ovdje. Definira šest “tipova” ljudi, prema tome koliko su vješti u digitalnim vještinama: Izgubljeni istražitelj, Tihi komunikator, Nespretni stvaratelj, Izloženi zaštitnik, Nepovezani programer, Zbunjeni rješavač problema.

Bijela knjiga je podijeljena na pet područja mogućnosti ubrzanog poboljšanja digitalnih vještina: poboljšanje i proširenje obrazovanja i mogućnosti učenja u ICT-u; postavljanje prioriteta unutar kompanija; poticanje i podrška ženama u ICT industriji; izgradnja digitalnih ekosustava koji potiču suradnju i investiranje u digitalizaciju javnih usluga

Dok Bijela knjiga detaljno istražuje uzroke slabosti u digitalnim vještinama u segmentu ICT industrije i rješenja, kviz podiže svijest o nedostatku digitalnih vještina i omogućuje šire razumijevanje problema. Bijela knjiga također nudi i potencijalna rješenja i konkretne radnje koje ključni dionici mogu poduzeti kako bi premostili nedostatke u digitalnim vještinama.

Više pojedinosti