01. 04. 2023.

Girls own STEM

U Drnišu

Projekt “Girls own STEM” provodi se i u gradu Drnišu. Cilj je osposobiti 50 srednjoškolki s područja Hrvatske, a posebice onih koje dolaze iz socio-ekonomski slabije razvijenih sredina i okolnosti, za daljnji razvoj karijere i rad u STEM (engl. Science, Technology, Engineering, and Mathematics) području.

Devet učenica iz Srednje škole Ivana Meštrovića iz Drniša je tijekom siječnja pohađalo zimski kamp u Zagrebu, tijekom kojeg su stekle znanja i vještine za provedbu aktivnosti u svojim sredinama.

Radom na projektu djevojke će razviti vlastite lokalne projekte kojima će riješiti jedan okolišni, društveni ili ekonomski problem u svojoj lokalnoj sredini, koristeći STEM metode i pristup.

Učenice su prezentirale svoje projektne ideje za koje su ostvarile i bespovratna sredstva za provedbu, a Grad Drniš će im pružiti svu potrebnu podršku i pomoć prilikom provedbe.


Više o projektu “Girls own STEM“
Girls Own Stem okuplja djevojke u dobi su od 14 do 18 godina, koje pohađaju trogodišnju ili četverogodišnju srednju školu bilo gdje na području Hrvatske i mogu predočiti dokaz o odličnom školskom uspjehu iz STEM predmeta u posljednje dvije godine školovanja. Uz to, trebaju biti visoko motivirane za STEM, što će pokazati u svom motivacijskom pismu. Ujedno, to su i djevojke čiji roditelji – skrbnici – posvojitelji primaju dječji doplatak. Dodatni kriteriji za prijavu djevojaka su da su pripadnice manjina (po nacionalnoj, vjerskoj, etničkoj osnovi, zbog svoje seksualne orijentacije, zbog svog rodnog identiteta), da žive u domu za djecu ili mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi, da su djevojke iz alternativne skrbi (SOS zajednice mladih), osobe su s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama (imaju lakše teškoće koje ih ne sprječavaju u normalnom radu i svakodnevnim aktivnostima, npr. oštećenja vida ili sluha, bolest koja je pod nadzorom), osobe su s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama – darovita djeca. Projekt provodi udruga Bioteka uz financijsku potporu tvrtke 3M kroz međunarodnu zakladu GlobalGiving, a od prosinca 2022. projektnim donatorima pridružila se i tvrtka MET Croatia Energy Trade. https://udruga.bioteka.hr/hr/girls-own-stem/