Nacionalna koalicija za digitalne vještine i radna mjesta

nacionalna koalicija

za digitalne vještine i radna mjesta

Nazad

Aktualno

Podijeli:

26. tra 2023.

Doba digitalne zrelosti

Glavne teme CARNET-ove 25. konferencije su „Digitalna osnaženost“, „Digitalna nastava „Obrazovanje bez prepreka“, „Budućnost je sada“ i „Škola iz snova“

25. konferencija za korisnike Hrvatske akademske i istraživačke mreže, CARNET, održava se tijekom posljednja tri dana ovoga tjedna u Rovinju, pod sloganom Era digitalne zrelosti. Na događaju sudjeluje više od 1200 CARNET-ovih korisnika i suradnika, uključujući nastavnike u osnovnim i srednjim školama, CARNET sistem inženjere i koordinatore, članove znanstveno-istraživačke zajednice te informatičke stručnjake i gospodarstvenike iz područja informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Ove godine konferencija je posvećena obilježavanju završetka projekta ˝e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola“ čija je provedba započela pilot-projektom 2015. godine, a nastavila se u drugoj fazi od 2018. do 2023. godine. Završetak projekta e-Škole označava završetak značajnog vremenskog razdoblja koji je omogućio školama sustavno razvijanje digitalne zrelosti što obuhvaća osposobljenost, osnaženost i opredijeljenost za daljnja djelovanja škola u području primjene digitalnih tehnologija.

Cilj je ove konferencije potaknuti sve dionike odgojno-obrazovnog procesa iz osnovnih i srednjih škola da i nakon završetka projekta nastave s cjeloživotnim učenjem, osnažuju svoje kompetencije, primjenjuju inovativne prakse u svom radu, učine nastavu pristupačnom i uključivom za sve učenike, uvode inovacije i aktivno koriste tehnologije budućnosti i nastave sanjati i ostvarivati svoje snove.

Goran Škvarč, savjetnik ravnatelja CARNET-a, prezentira projekt e-škole. Foto: CARNET

Glavne teme konferencije su „Digitalna osnaženost“, „Digitalna nastava „Obrazovanje bez prepreka“, „Budućnost je sada“ i „Škola iz snova“, a one će biti detaljno obrađene kroz više od 150 radova prezentiranih kroz različite formate – interaktivna izlaganja, konferencijske radove, radionice i panele te posebna događanja poput Birds of a Feather (BoF) – neformalnih razgovora o temi koja je zajednička i interesantna određenom broju sudionika. Na konferenciji će bit održano i šest pozvanih predavanja.

Veliku pozornost će svakako privući predavanje Marca Prenskyja, međunarodno priznatog predavača i nagrađivanog autora. Svjetski poznat kao “re-framer”, čovjek koji razmišlja izvan okvira i potiče druge da sagledaju stvari iz drugog kuta, Marc Prensky je održao predavanja u više od 45 zemalja na šest kontinenata. Skovao je dobro poznate izraze “digitalni urođenici” (digital natives) i “digitalni pridošlice” (digital immigrants) koji se nalaze i u Oxfordskom rječniku engleskog jezika.

Njegovu posljednju knjigu, “EMPOWERED!: Re-framing ‘Growing Up’ for a New Age”, recenzenti su nazvali “vizionarskom”, “radikalnom”, “dirljivom”, “transformativnom” i “iznimno pronicljivom”. Član je savjetodavnih odbora nekoliko tvrtki i organizacija. Pokrenuo je Projekt “Two Billion Kids Project” i “The Global Ministry of Empowerment, Accomplishment and Impact” kako bi se osnažilo svaku mladu osobu na svijetu da unaprijedi i mijenja svijet oko sebe, kako lokalno tako i globalno.

U svom predavanju “I CAN, I CHOOSE, I ACCOMPLISH: How To Make the Most of What You’ve Been Given to Prepare your Students for THEIR Future”, Marc Prensky otkrit će kako prilagoditi poučavanje novim generacijama i pripremiti ih za njihovu budućnost.

Program konferencije bit će fokusiran i na teme vezane uz prilike koje pruža digitalna tehnologija – na primjenu umjetne inteligencije u obrazovanju, kao i pristupačnog i inkluzivnog učenja i poučavanja uz primjenu asistivne tehnologije o čemu će govoriti  zadnji dan konferencije Miles Berry, profesor računarstva na Sveučilištu Roehampton u Londonu.

On će otkriti kako koristiti umjetnu inteligenciju za pristupačnost i inkluziju te odgovoriti na konkretna pitanja kako se alati umjetne inteligencije, kao što su pretvaranje teksta u govor, glasovno tipkanje, strojno prevođenje i ChatGPT, mogu inkluzivno primijeniti za učenike koji bi inače imali poteškoća sa svladavanjem nastavnog plana i programa te sudjelovanjem u nastavi.

Više pojedinosti