Nazad

Aktualno

Podijeli:

10. 02. 2023.

Diskusija o digitalnim vještinama

Okrugli stol na temu Europske godine vještina odražn je u organizaciji Predstavništva Europske komisije i ureda Europe Direct Split, danas u Hotelu Ora u Splitu.

Pismenost, višejezičnost, digitalne i ostale tehnološke vještine, međuljudske kompetencije i poduzetništvo građana samo su neke od vještina koje su potrebne za stvaranje moderne i funkcionalne zajednice. Cilj je Europske unije do 2030. godine oko 60 posto odraslih osoba svake godine osposobljavati u novim vještinama. Naime, 40 posto odraslih osoba, odnosno svaka treća osoba koja radi u Europi, nema osnovne digitalne vještine.

Foto: EK

Zato je cjeloživotno učenje i osposobljavanje europskih građana prioritet Europske komisije, koja je zbog toga 2023. proglasila Europskom godinom vještina.

Događaj u Splitu moderirala Ivana Šilović, a na temu zašto je važno govoriti o vještinama, govorili su Marin Kanajet, viši stručni savjetnik za zapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Split, zatim Sela Tecilazić, ravnateljica Škole za dizajn, grafiku i održivu radnju Split te Andrea Čović Vidović, zamjenica voditelja i voditeljica medija Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Online je sudjelovao u raspravi i bivši tenisač Mario Ančić, potpredsjednik One Equity Partners. Sudjelovali su svojim govorima i Ognian Zlatev, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, gradonačelnik Splita Ivica Puljak te župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Više pojedinosti potražite u opširnom članku Antonije Pešić, s Dalmatinskog portala
i na stranicama Europe Direct Split