02. 07. 2022.

Dan Inovacija

Dan inovacija, završna konferencija ovogodišnjeg izdanja Škole budućnosti koju donose Stemi, Infobip i A1 Hrvatska uz podršku brojnih drugih tvrtki, okupio je danas u Alpha Centauri kampusu u Zagrebu, predstavnike tehnološke zajednice i škola. Bilo je više od 600 posjetitelja - 350 učenika i učitelja.

Zagreb, 2. srpnja 2022. – Dan inovacija, završna konferencija ovogodišnjeg izdanja Škole budućnosti koju donose Stemi, Infobip i A1 Hrvatska uz podršku brojnih drugih tvrtki, okupio je danas u Alpha Centauri kampusu u Zagrebu, predstavnike tehnološke zajednice i škola. Bilo je više od 600 posjetitelja – 350 učenika i učitelja.

Tijekom cijelog dana učenici su na interaktivan i zabavan način isprobavali razne tehnologije i proizvode koje razvijaju velike tvrtke, fakulteti i startupi, kao što su CRTA, FER, Equinox, AVL Hrvatska, Orqa, Electrocoin, Gammachef, Mindsmiths, Miret i drugi. Nastupilo je dvadesetak izlagača.

Vidjeli su robota psa SPOT-a iz tvrtke Boston Dynamics, formulu koju su kreirali studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a okušali su se i u simulaciji vožnje automobila što je omogućila tvrtka AVL Hrvatska. Također, isprobali su  ivideoigre koje su napravile domeće tvrtke za proizvodnju računalnih igara, igara za mobitele i konzole, upoznali su se s vožnjom dronova, ali i ekološkim tenisicama tvrtke Miret.

„U Hrvatskoj se razvijaju velike stvari. Danas smo željeli djecu navesti da misle na veliko – da sanjare i zamišljaju ideje koje će rezultirati uspjesima kao što je Infobipov. Želimo ih potaknuti da budu kreatori budućnosti. Želimo da shvate da ambicija i znatiželja vode uspjehu, želimo da ostvare pozitivne promjena u zajednicama u kojima žive“, izjavio je Marin Trošelj, direktor tvrtke Stemi, na otvaranju Dana inovacija.

Tijekom posljednja četiri mjeseca više od dvije tisuće učenika iz više od 70 gradova kroz praktičan rad približilo se svijetu umjetne inteligencije. Finalisti ovogodišnjeg izdanja projekta, odnosno timovi koji su kreirali najbolje chatbotove, predstavili su okupljenima svoje radove pomoću kojih su doprinijeli unapređenju lokalnih zajednica u Hrvatskoj.

STEMI i Infobip najavili su nastavak projekta do 2025., a početkom rujna planiraju kampanju grupnog financiranja za širenje projekta koja će omogućiti drugim organizacijama i pojedincima da se uključe kao predvodnici promjena.

„Spojili smo danas na jednom mjestu tehnološki sektor s učenicima i njihovim učiteljima, što je i bila ideja ovog projekta. Infobip je investirao u STEMI, u njihov projekt edukacije u Sjedinjenim Američkim Državama. Već imamo odlične rezultate i odaziv te vjerujemo da možemo najbolje stvari iz tamošnjeg obrazovnog sustava implementirati u naš“, rekao je Izabel Jelenić, suosnivač i tehnički direktor Infobipa.

Kako je proizvodnja hrane jedan od globalnih izazova, STEMI je na Danu inovacija predstavio novi STEM program korištenja tehnologije u proizvodnji hrane. Djeca će u svojim učionicama napraviti pametne vrtove, praktično će učiti uzgajati hranu te koristiti tehnologiju za učinkovitiji uzgoj.

„Divno je bilo vidjeti toliko pozitivne energije, entuzijazma i interesa za tehnologiju i znanost na jednom mjestu. Želimo zahvaliti i svim učiteljima i profesorima što spremno prihvaćaju primjenu novih tehnologija u svom radu i mijenjaju način učenja. Mi, kao A1 Hrvatska ćemo i dalje nastojati ulagati i pomoći im kako bi zajednički gradili društvo znanja“, izjavio je Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije A1 Hrvatska.

Projekt Škola budućnosti su uz projektne partnere podržali još tvrtke Microblink, AVL, Croatia osiguranje, Bosch, Školska knjiga, Span, Atos, Microsoft te grad Pula. Zahvaljujući podršci navedenih kompanija, projekt Škola budućnosti implementiran je u gotovo 130 škola diljem Hrvatske.

Učenici su vidjeli i psa-robota, Spot-a, iz tvrtke Boston Dynamics.