Nazad

Novosti

Podijeli:

31. 05. 2019.

Corpernicus Hackathon - Zagreb domaćin regionalnom natjecanju u razvoju aplikacija

Na nedavno održanom natječaju Europske komisije, Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu izborio se na organizaciju Copernicus Hackathona, regionalnog natjecanja u kreiranju aplikacija namijenjenih korištenju podataka europskog programa Copernicus.

Copernicus Hackathon

Copernicus Hackathon

Na nedavno održanom natječaju Europske komisije, Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu izborio se na organizaciju Copernicus Hackathona, regionalnog natjecanja u kreiranju aplikacija namijenjenih korištenju podataka europskog programa Copernicus.

Natjecanje za Hrvatsku i Sloveniju održat će se u Zagrebu 23. i 24. listopada, a organizira se u okviru promotivne akcije Copernicus programa koju provodi Copernicus Relay & Copernicus Academy Hrvatska (CROC), pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Podsjetimo, Copernicus je ambiciozan europski program opažanja Zemlje, kreiran s ciljem razvoja informacijskih usluga utemeljenih na promatranju Zemlje, pomoću satelita i analizama in situ podataka. Pruža informacije za poboljšanje upravljanja okolišem, razumijevanje i ublažavanje posljedica klimatskih promjena te sigurnost, odnosno omogućava uvid u „zdravlje“ Zemlje u svakom trenutku.

Cilj hackathona je podržati stvaranje novih poslovnih ideja, kroz povećanje broja korisnika programa, čime će se podići razina svijesti o mogućnostima koje taj europski program nudi, dok će potencijalni korisnici biti osposobljeni za pristup i korištenje njegovih podataka i usluga.

Natjecanje će se održati u dvije kategorije: profesionalnoj, namijenjenoj stručnjacima iz gospodarstva, znanstvenicima, istraživačima, inovatorima i studentima, koja je i službena kategorija takmičenja i u kojoj mogu sudjelovati osobe starije od 18 godina te učeničkoj, namijenjenoj učenicima srednjih škola. Također, svaki natjecateljski tim bit će sastavljen od stručnjaka s vještinama relevantnim za razvoj softvera, uključujući računalne programere, grafičke dizajnere i dizajnere sučelja, stručnjake za GIS i EO, voditelje projekata i tematske stručnjake.

Pobjednički tim u profesionalnoj kategoriji dobit će mjesto u Copernicus Accellerator programu, dok će pobjednici u učeničkoj kategoriji i po tematskim područjima dobiti druge vrijedne nagrade.  Prijava, odnosno sudjelovanje je u potpunosti besplatno, a sudionicima izvan Zagreba bit će pokriveni troškovi putovanja i smještaja.

Imajući u vidu potencijale Hrvatske i Slovenije, tematska područja Copernicus Hackathona Zagreb bit će Pametni gradovi i pametna uprava,  Zaštita okoliša i klima  i Primjena EO u industriji, poljoprivredi i šumarstvu.   

Natjecanje će biti organizirano u prostorijama Sveučilišnog računskog centra (SRCE), dok će nagrade biti podijeljene u okviru Copernicus konferencije, 25. listopada 2019.  Svi natjecatelji dobit će pristup podacima Copernicus programa (DIAS) i podršku mentora tijekom samog događaja.

Sve informacije o Copernicus Hackathonu dostupne su i na internetskoj stranici: http://www.copernicus-zagreb.eu/.