19. 10. 2022.

CARNET-ov pilot-projekt „e-Škole odabran za sudjelovanje u EU natjecanju Regiostars

O pobjedniku RegioStars natjecanja odlučit će glasovi građana na europskoj razini, stoga pozivamo sve koji prepoznaju važnost nacionalnog projekta e-Škole da do 15. studenoga glasaju na adresi www.regiostarsawards.eu

Zagreb, 19. listopada 2022. – CARNET-ov pilot-projekt „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ odabran je za sudjelovanje u 15. jubilarnom izdanju natjecanja Regiostars koje organizira Europska komisija.

Nagrada RegioStars svake godine se dodjeljuje projektima financiranima iz sredstava Europske unije koji pokazuju izvrsnost i nove pristupe u području regionalnog razvoja, a usredotočeni su na pet područja koja su ključna za budućnost regionalne politike EU-a. Kako bi proslavili ovu obljetnicu, Europska komisija odabrala je 15 projekata među finalistima i pobjednicima prošlih izdanja te su angažirali mlade novinare da naprave mini-dokumentarce o projektima.

Pilot projekt „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ provodio se od 2015. do kraja kolovoza 2018. godine, a njegov glavni rezultat je povećanje razine digitalne zrelosti 10 posto hrvatskih osnovnih i srednjih škola. U digitalno zrelim školama nastavnici koriste tehnologiju kako bi unaprijedili nastavu, razvijaju vlastite digitalne sadržaje te pružaju podršku samostalnom učenju i razvoju kritičkih vještina kod učenika koji su u središtu nastavnog procesa. Učenici tako aktivno sudjeluju u nastavi s povećanom motivacijom za učenje i nastavak školovanja te samim time postaju i konkurentniji na tržištu rada. Upravljanje e-Školama je učinkovito i transparentno, a komunikacija i razmjena e-dokumenata između škole, njenih dionika i osnivača znatno jednostavnija.

Na temelju iskustava i rezultata pilot-projekta CARNET je u rujnu 2018. godine krenuo s provedbom druge faze programa „e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola (II. faza)” u vrijednosti od 1,3 milijarde kuna. Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja do listopada 2023. godine digitalno će se transformirati nastavni i poslovni procesi u svim školama u Republici Hrvatskoj financiranima iz državnoga proračuna.

U drugoj fazi programa e-Škole u svim školama bit će izgrađene lokalne mreže s odgovarajućom aktivnom mrežnom opremom, a njih već 80 % dobilo je funkcionalnu lokalnu mrežu. Po dvije učionice u svakoj školi bit će opremljene modernom opremom. Svi nastavnici su dobili prijenosna računala koja će im pomoći u primjeni suvremenih metoda poučavanja. Stoga je važan segment programa e-Škole kontinuirana podrška te provođenje edukacije nastavnika, učitelja i djelatnika škole. Također, kako bi se dodatno olakšala i potaknula uporaba IKT-a, razvijaju se brojni digitalni obrazovni sadržaji te drugi e-sadržaji i e-usluge, a provode se i aktivnosti koje se bave sigurnosnim aspektima uvođenja IKT-a.

Svečana dodjela nagrada održat će se u studenome 2022. godine na ceremoniji Regiostars organiziranoj u Evori u Portugalu.

O pobjedniku RegioStars natjecanja odlučit će glasovi građana na europskoj razini, stoga pozivamo sve koji prepoznaju važnost nacionalnog projekta e-Škole da do 15. studenoga glasaju na adresi www.regiostarsawards.eu.