Nazad

Novosti

Podijeli:

15. 04. 2024.

Započinje #EUYouthWeek 2024., kojim se obećava snažnija Europa do 2030.

„Tvoj glas, tvoja Europa”: oblikovanje budućnosti Europe glasom mladih ključni je cilj kampanje #EUYouthWeek koja će se održati u travnju. Saznajte kako digitalne tehnologije mogu utjecati na javno mnijenje uoči europskih izbora, upotrijebiti podatke za otkrivanje gorućih pitanja našeg doba i pronaći rješenja u suradnji s tvorcima politika EU-a.

TEST 

 

Pripremite se za Europski tjedan mladih 2024., događanje koje Europska komisija organizira dvaput godišnje radi promicanja angažmana mladih i aktivnog građanstva! Kampanjom Europske godine mladih potiče se angažman mladih u donošenju odluka, potiče se dijalog između mladih i oblikovatelja politika te se u konačnici iznose na vidjelo talenti i projekti mladih Europljana. 

Ovogodišnji Europski tjedan mladih i brojne njegove aktivnosti održavaju se od 12. do 19. travnja. Oslobodite svoj potencijal i „Glasujte o svojoj viziji” ako vam možemo posuditi neke od poštapalica u vezi s ovogodišnjom kampanjom. Ipak, buzzwords postoje s razlogom: i ova je godina doista drugačija, a europski izbori tek su iza ugla.

 „Glasujte o svojoj viziji” više je od slogana: to je poziv na djelovanje. EU poziva mlade da se pojačaju i podijele svoja razmišljanja o ključnim pitanjima te prihvate aktivno građanstvo. Ako su građani angažirani, aktivni u svojim zajednicama i gledaju u budućnost, oni postaju katalizatori promjena. 

Ususret aktivnom građanstvu u digitalnom svijetu koji se stalno mijenja 

Kampanja nije izolirana od strateških prioriteta EU-a na unutarnjem tržištu EU-a, internetu i digitalnim tehnologijama. Bez aktivnog građanstva Europa neće biti ni približno spremna za digitalno doba i postoji rizik da neće ispuniti ciljeve digitalnog desetljeća za 2030. (osiguravanje digitalne pismenosti 80 % europskih građana i povećanje broja digitalnih stručnjaka aktivnih na tržištu rada na 20 milijuna). Uključivanje građana u donošenje odluka ključno je i za postizanje glavnih ciljeva EU-a za 2030. u pogledu vještina i zapošljavanja, s ciljem da 78 % zaposlenih i 60 % odraslih sudjeluje u godišnjem osposobljavanju. 

Mladima je potreban cijeli niz kompetencija i vještina za sigurnu i odgovornu komunikaciju, učenje, rad i istraživanje golemog digitalnog svijeta. Prepoznajući tu potrebu, cilj je projekta Vijeća Europe za obrazovanje o digitalnom građanstvu pružiti mladim građanima inovativne mogućnosti kako bi im se omogućilo da razviju vrijednosti, stavove i vještine potrebne za potpuno sudjelovanje u gospodarstvu i društvu koji se sve više digitaliziraju. Europska strategija za mlade pokazala se učinkovitom u rješavanju problema mladih. „Slušaj ljude”, baza podataka koja se stalno razvija i koja se bavi pokretačima ponašanja i stavova europskih građana prema demokraciji, autoritarizmu i najvažnijim pitanjima našeg doba, nada se da će doprijeti do 10 milijuna Europljana prije europskih izbora i razbiti komore jeke koje utječu na javno mnijenje.

Europska godina vještina u kontekstu Europske godine vještina 

Nezaposlenost mladih u EU-u 2022. iznosila je 14,5 %, uz razlike među državama članicama EU-a. Unatoč tim razlikama, udio mladih bez zaposlenja znatno je iznad ukupne stope nezaposlenosti od 6,2 %. Potrebno je hitno djelovati kako bi se mladima olakšao i učinio dostupnim pristup obrazovanju i osposobljavanju, a masovni učinak Europske godine mladih 2024. golem je korak u pravom smjeru. 

S aktivnostima koje obuhvaćaju gotovo 400 različitih inicijativa iz 29 zemalja i više od milijun sudionika, Europskom godinom mladih 2024. nastoji se osnažiti građane da se njihov glas čuje na europskim izborima i doprinijeti izgradnji otpornije Europe. 

Ne zaboravite na podatke

Otvoreni podaci imaju ključnu ulogu u razvoju vještina, stavova i znanja mladih, posebno u kontekstu digitalnog obrazovanja. Ključna je i za demokratsko sudjelovanje jer građanima omogućuje da na temelju činjenica i brojki provode istraživanja, analiziraju trendove i oblikuju mišljenje o nekima od najhitnijih društvenih pitanja. 

To utječe i na tržište rada jer mlade priprema za buduće uloge u svim industrijama i područjima stručnosti. Brojni skupovi podataka o nizu tema mogu se pronaći na stranici data.europa.eu. 

♪ Držite ide dolje zečju rupu ♪

Želite li naučiti više? Održana je zajednička sjednica pod nazivom „Provjerite svoje činjenice! Snaga digitalnih vještina, kritičkog razmišljanja i otvorenih podataka.” 

Pratite aktivnosti Europske godine mladih 2024. na Europskom portalu za mlade, provjerite kartu aktivnosti i izrazite svoju viziju bolje Europe do 2030.!

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a