Nazad

Novosti

Podijeli:

15. 11. 2022.

Spremnost državnih službenika na digitalnu transformaciju

Na globalnoj smo razini na vrhuncu digitalne transformacije, ali gotovo polovica od 198 zemalja nema strategiju za poboljšanje digitalnih vještina. To otežava učinkovitu digitalnu transformaciju i ulaganja u razvoj digitalnih vještina u javnom sektoru. UNESCO istražuje jesu li državni službenici spremni za digitalnu transformaciju i što je potrebno za njihovu pripremu.

Radna skupina UNESCO-ove Komisije za širokopojasni pristup za izgradnju kapaciteta umjetne inteligencije nedavno je objavila izvješće „Umjetna inteligencija i digitalna transformacija” ukojem se procjenjuju ključne potrebe za kapacitetima za digitalnu transformaciju javnog sektora. U ovom se izvješću iznose tri područja kompetencija i devet preporuka s popratnim okvirom kompetencija za državne službenike kojim se utvrđuju kompetencije u području umjetne inteligencije i digitalne transformacije koje su danas potrebne. Ovo izvješće dolazi s obzirom na to da je svijet na rubu digitalne transformacije, ali gotovo polovica od 198 zemalja nema strategiju razvoja i poboljšanja digitalnih vještina. Nedostatak takvih strategija otežava učinkovitu digitalnu transformaciju i ulaganja u razvoj digitalnih vještina u javnom sektoru.

Tehnologija umjetne inteligencije u središtu je nekih od najvažnijih socioekonomskih izazova i mogućnosti ovog stoljeća, a vlade moraju odrediti kako se mogu opremiti potrebnim kompetencijama za prilagodbu svojih nacionalnih vizija, misija i strategija u digitalnom dobu. Ta prilagodba digitalnom dobu ne zahtijeva od državnih službenika da postanu tehnički stručnjaci, već moraju razumjeti nove tehnološke trendove i društvene implikacije tih tehnologija. Stoga su tri područja nadležnosti relevantna kako bi državni službenici bili spremni za digitalnu transformaciju: digitalno planiranje i dizajn, upotreba podataka i upravljanje njima, digitalno upravljanje i provedba. Ta područja kompetencija obuhvaćaju kompetencije kao što su donošenje politika temeljenih na podacima i razvoj digitalne strategije.

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Umjetna inteligencija

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Međunarodna inicijativa